Nikmat pinjaman daripada Allah.

Kita dapat bangun pagi, nikmat. 
Kita masih bernafas pun nikmat.
Kita boleh melihat, mendengar, menghidu, merasa semua nikmat Allah untuk kita. 
Apatah lagi nikmat kesihatan yang biasa orang sia2 kan. 
Sentiasa bersyukur dengan nikmatnya.

Sejak akhir2 ni, rasa sakit plak dada ni. Balik kerja je dah petang2 tengah drive rasa mcm sakit mencucuk di dada belah kiri. Tambahan lagi tadi bila balik pondok, otw nak balik nak masuk simpang masuk la lane tengah,(selangor ada 5 lane jalan tau) tiba2 ada orang yang gila kot nak bawa laju je kete dia memotong dari lane kanan ke tengah, nasib aku perasan dan xde kete kat lane kanan belah jalan aku terus aku masukbalik lane kanan, sambil kete tadi memecut laju memotong. Berderau darah dan jantung pun berdegup laju, nasib Allah masih selamatkan aku.

Aku cuba bayangkan sbnrnya kalau la kete tu terlanggar aku,belum tentu aku ada lagi dengan kelajuan dia tu. Syukur Ya Allah.  Makin bertambah sakit dada aku hari ni. 

Maafkan aku,doakan aku

Cara Pembayaran Balik PTPTN menggunakan Maybank2u

Assalamualaikum .post kali ni saje aku nak up cara nak bayar balik ptptn pakai maybank2u. aku malas nak berurusan kat kaunter ke bank ke so aku buat online je. 

HUTANG BAYAR BALIK LA WOIIII!!!! hahaha. 

1. Login la kau punya maybank2u tu pastu pilih bahagian Account & Banking. 
Pilih kat Bill Payment --> Make a One Off Payment

2. Pilih kategori --> Education & Education Loan. 
** sambil pilih sambil menangis hehehe nampak duit melayang. 


3. Pastu pilihan untuk education pilih PTPTN-Bayaran Balik Pinjaman Pendidikan
**masih lagi tersedu-sedu menangis

4. Masukkan jumlah bayaran pinjaman yang kau nak bayar. Macam aku saje nak mengetest jadi aku
bayar la rm70.29 sen dulu. Kena caj rm1 tau untuk transaksi ni. Masukkan no ic peminjam dan 
nombor telefon.

5. Lepas proceed tu kena request TAC untuk melengkapkan proses pembayaran. Maka selepas itu terbang la melayang duit aku ke ptptn.

Sendiri

Ada masa kita kena bersendiri untuk rilek dari segala benda. Hehe. Soooooo...
Hari tu aku saje nak lepak sorang2, pastu beli la tiket wayang. 

Paint my love : ni sebenarnya citer mandarin. Aku sebenarnya xtau nak beli citer apa. Ada pilihan citer horror xnak la aku. Hehe. 

Aku masuk2 je memang xde orang. Omg! Aku sorang je tengok. Bukanlah awal sangat aku masuk sbnrnya. Sekarang kalau citer tu 11.25 masa 11.25 la aku baru beli tiket. Sebab dah  tkena masa beli awal pastu mak call suruh balik. Hahahaha! 

So sampai nak ditayangkan citer aku memang sorang dalam panggung tu. So macam aku yang sewa untuk aku sorang. Bajet2 plak. 

Layan je la. 

Lepas habis citer ni dalam pkul 12 lebih. Ingat nak sambung lagi citer lain, tp citer lain mula pukul 2 ptg. Lambat sangat nak tunggu. Aku bukan suka menunggu lama2. Jadi aku pun g kfc siapkan keje plak. 

Sebenarnya aku terfikir, sampai bila kita nak mengharapkan orang, nak ke sana sini xberani. Belajarlah berdikari. Selagi kau xmula buat sesuatu pkara tu sorang2 kau xkan berani utk step seterusnya. Aku bukanlah orang yang berani sangaat tapi aku cuba selangkah demi langkah. 

Keje sambil jalan ke Terengganu n Kelantan..

Singgah di Adtech Kemaman. Ada keje sikit. 


Pagi tu singgah kedai makan.. Biasa kat selangor pagi2 makan nasi lemak, roti canai. Kat sini makan nasi berlauk.. Layan je la tp aku xmakan banyak pun... 


Tapi habis la juga.. Hehe... 

Nampakkk mata sebelah sepet dah.. 

Meh kite citer plok masa kat kelantan makan apa... 

Malam sampai kelantan tu makan char kueh tiaw.. Habis makan cuma udang xmakan sebab masa tu xbawa ubat, kang gatal, bkiras aku... 

Esoknya plak, brekpes makang nasi dagang... Peberet aku tambah2 lg ikan tongkol... Perghhh.... Heaven... 

Lepas makan, g pasar siti khadijah plak beli serunding... Kejap je beli pastu terus siap2 nak balik... 

Tapi sebelum balik, singgah minum kat mee celup golok.. Aku minum je... 

Ni teh tarik madu hijau... Sedap gak rasanya.. 

Lokasi kedai ni kedai dengan balai polis.. 
Aku dari matrik kelantan, kuar dari econjaya ke kiri pastu amik U Turn kat petronas tu lepas balai polis dah kena slow untuk cari parking kat kedai tu. Korang g la follow ig n fb kdai tu. 

Kedai tu kecik je... Macam rumah pastu letak meja... Tu akak baju merah tula cashier tu la amik order.. Aku ingat kena duduk nti org amik order rupanya kena order kat akak tu... Nti dia bg number turn.. Agak lama skit la menunggu kat kedai tu., tp sedap air tu ok la berbaloi tunggu.. 

Dan aku pun balik lepas minum.. 

Kena kuat woi!

Pagi tadi bangun2 tido mencucuk2 sakit perut. Nak bangun pun rasa sakit. Jalan pun kena membongkok sebab sakit sangat kalau bdiri tegak.. Mencucuk2 perut ni. Tajam! Take time skit pastu baru okay.. So keje je la macam biasa. Malam ni sakit lagi perut, pucat dah muka n xlarat nak bangun. Pikir gak aku ni masalah angin ke gastrik ke or anything else yang aku xtau.. Ermmm... Wallahualam

Catatan Hospital Part 2

[ 15 september 2015 ] : appoinment kedua. pkul 8 dah gerak dari Rumah. Sampai hospital dah nak pkul 9. So cari lah parking, penuh gilerrr!!! Setengah jam pusing xjumpa2. Lepas tu tiba2 sakit perut. Ya Allah mmg pucat dah muka masa tu. Dengan x jumpa parking, perut tiba2 sakit, rasanya sapa2 yg cari pasal mmg kena la. Last2 decide parking luar, pusing2 pun penuh juga, U turn kat traffic light. Sambil2 cari parking kat situ, xjumpa yang dekat2. Panjang juga barisan parking luar tepi jalan ni. So aku pun parking kat depan kdai bunga. 

Almost 1 km juga aku berjalan dr parking ke hospital sambil hujan gerimis. 


So aku pun naik la ke tingkat 2 macam biasa kat bahagian pendaftaran klinik pakar. 

Masuk2 kat bahagian pendaftaran x ramai orang. So ok la drpd mgu lepas, pendaftaran pun hampir sejam. 😩 daftar cam biasa tapi kali ni dah mula bayar rm5. Selesai daftar, terus g kat bahagian SOPD 
 
Masa ni nampak no sekarang 6005.. Rupanya wayang je.. Sekali dah pkul 10  no 6001 baru dipanggil. Hampir 2 jam menunggu. So, dalam masa menunggu tu aku edit la gambar kahwin sikit2. Dengan phone xde line kalau duk kat situ. Sabo je la.. Sambil2 baca buku. Nah bagi info sikit kat korang 

Tengah2 menunggu tu ada student UiTM datang, nak minta kebenaran nak tgk masa procedure aku nti. So aku pun ok je la.. Malu sebenarnya tp malas nak cakap. 

Bila no aku dah dipanggil, aku masuk la bilik 9. Umak ai terkejut aku punya ramai orang dalam tu. Diorang kita orang lab la nak amik sample aku.. So doktor pun suruh la sign surat pastu dia cakap nak amik sample mungkin sakit sikit, tp kalau awak nak jerit pun xpe.. Haha.. Doktor, saya ni xtau la bila nak jerit kesakitan.. Biasa kalau sakit saya diam je.. 

dengan bismillah doktor tu mulakan proses tadi.. Aku diam je.. Sakit la sikit.. Bila dah selesai, sample tu dibagi kat budak2 lab, pastu diorg kata sikit sangat sample nya.. Aku yang dengar pun dah tpikir, kena amik lagi ke.. Aku baring je diam je la.. Jari di mulut, sebelah tgh bfikir dan merencana aktiviti lepas ni nak buat apa.. Tiba2 doktor tanya " akma nangis ke?" 😅😅 haha.. Cepat2 aku jawab, " xde la tengah pikir je ni, xtau nak buat apa" . Doktor n budak2 lab pun gelak2 je.. Lepas tu doktor kata, kena amik sample lagi sikit sebab td xcukup... So aku pun pasrah la.. Siap je amik sample. Doktor suruh stapler plak.. Gila kau suruh stapler.. Rupanya dia salah cakap, suruh amik handyplas tutup bekas kena inject td. Jauh typo doktor ni ye stapler dengan hdyplas tu.. Huhu.. 

Ermm... Sakit? Agaklah. Sakit sikit. Tp aku biasalah bajet cool macam xde apa.. 
So lagi 6 minggu baru dapat result. Appoinment yang seterusnya 26hb oktorber. Tp tadi disuruh call sopd pada 23hb tu tanya result aku dah ada ke belum.. Kalau ada boleh dtg 26hb kalau xde ken anjak tarikh plak. Ermm .. Sabar menanti ye. Moga Allah permudahkan urusan 

Aku tak sengaja

Petang ni bukan la aku marah sangat sebenarnya. Tapi bila aku penat2 balik pastu dengar ada yang gaduh2, pastu bila mak cakap ada yang melawan, memang makan penampar la namanya. 

Tapi, aku memang tak sengaja.. Adik aku kena tau kenapa aku bertindak macam tu.. Dia tak boleh melawan cakap mak.  Kau kena sedar apa yang kau ada sekarang, mak abah yang support. Pergi sekolah abah hantar, balik sekolah mak amik. Makan sedia, baju dah basuhkan. Apa lagi yang kau nak? 

Kau nak duduk dengan orang lain? Silakan. Sapa sudi jaga kau, makan minum kau, keperluan kau. Xde sapa sanggup dengan perangai kau macam tu. 

Memang abah xsuka aku gaduh dengan adik, tapi sesekali bah, dia patut kena ajar. Jangan biadap dengan orang tua. 

"Tahukah kamu apa yang ku pinta
Di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia"

Catatan hospital Part 1

Untuk kali ke4 datang ke Hospital Sungai Buloh pergi kat pakar. Tapi kali ni kat bahagian lain plak. Appoinment pkul 11. So bila sampai terus naik tingkat 2. 


Hampir sejam juga urusan untuk pendaftaran. Ingkatkan kena bayar, tapi xpayah bayar plak sebab first time untuk urusan kali ni. So next jumpa baru kena bayar rm5. 

So selesai daftar, aku pun pergi di bahagian SOPD. 11:55am daftar kat bahagian ni. 


Sekarang no 4004 aku dapat 4012.  Dah pkul 2 pun masih tak dipanggil.. Aku siap tido, buat photobook, tido lagi sembang ... Nombor belum sampai lagi.. Hahaha.. Sabor je la hospital kerajaan ni.. 

Lepas jumpa doktor buat check up semua, appoinment baru 15/9/2015 ni untuk next step. Nasib baik bagitau doktor dah buat ultrasound semua tu.. Result daripada Hospital Tg Karang diorang xbg plak kat hospital sungai buloh. Aku ni nyaris2 kena buat ultrasound lagi.. Kebetulan aku pernah snap result ultrasound tu, so tunjuk kat doktor.. Nasib ma Allah permudahkan hari ni.. Muka tenang jangan sangka tiada debaran kat hati ni.

**bosan dan penat sebenarnya menunggu ni. 


So hari ni 3 jam menunggu di hospital saje. 

Gastrik!

Assalamualaikum semua.. 

Minggu lepas memang tak sihat sangat. Perut meragam lagi. Setelah dikaji selidik rupanya gastrik. Bergelora perut ni, rasa nak muntah, berak pun bau masam, cirit birit, ada sekali tu teruk sangat dah masa tu, nak kentut sekali terkeluar sekali dengan isi perut.. Yucks.. 

Sebenarnya agak tak tahan juga dengan keadaan tu, someone suggest beli ubat arang sebab kitaorang pernah beli dulu masa kat Melaka. Yelah, masa aku belajar dulu aku lagi kerap sakit. So hari ahad tu aku pun pergi farmasi Valley kat Tanjong Karang dan beli ubat arang. 

Untuk info sikit, ubat ni elok untuk orang cirit birit or angin dalam perut. Sebab arang memerangkap angin. Hiyah! Hiyah!  Arang tangkap angin. 

Tapi bukan terus baik tau. Dalam masa tu aku tak boleh sangat makan makanan yang berbau ni.. Biasa kalau mak masak aku makan je walaupun aku xtahan mak masak pedas. Mungkin dinding perut aku dah nipis kot. Bila bau makanan, perut aku jadi bergelora dan pedih. 

Penyelesaiannya aku makan cereal je. 
Beberapa hari breakfast, lunch makan cereal.. 

Beberapa hari selepas tu makin ok dah perut. Dah boleh bau makanan. Alhamdulillah. Ok lah. Nak tido. Esok ada appoinment kat Hospital Sungai Buloh. Nervous! Moga Allah permudahkan. 

[Hobi] Majlis Perkahwinan Cik Afrah dan Izuan

masa tolong hantar kereta Cik Afrah kat Kelantan tu, cik afrah minta tolong tangkapkan gambar 
kahwin dia. aku ni memang la suka tangkap gambar tapi kalau gambar kahwin ke event ke aku
agak nervous gak. walaupun kahwin tu abang aku sendiri ke lecturer sendiri ke. 

Tapi aku saje je la tgkp sikit2. so ni antara hasil yang simple dr aku.







Motor kesayangan aku.

Kilat, bersih, sporty kan motor aku. 

Officially jadi motor aku lepas aku dapat lesen masa form 4, mak aku beli motor baru, dan secara automatiknya, pemilik bertukar kepada aku plak. 

Masa mula2 dapat lesen, aku naik motor ni pergi amik Ramlah kat kampung dia kat Ijok. Dulu2 xde waze, sampai sesat2 aku dibuatnya, tp jiwa kental tak pernah patah balik, walaupun sesat aku still cari jalan yang betul.

Tahun 1 kat ukm, aku bawa motor lepas sebulan kot naik bas. Aku bukan apa, kelas aku kadang2 kat fakulti lain, jadi lambat nak kena tunggu bas. So aku decide bawa motor. 

Dalam tahun 2 aku dah berani bawa motor sampai Melaka, so tiap hujung minggu aku pergi Melaka. Bukan sebab apa tapi aku bosan kat UKM xde kawan. Aku ni jenis yang pendiam kot jd xramai kawan. 

Motor juga jadi kenderaan aku ulang alik hujung minggu dari ukm ke rumah. Dulu ada cikgu offer mengajar hujung minggu kaf sekolah, so pagi2 lepas subuh gerak dr ukm balik sungai burong untuk kelas pkul 8.30 pagi. 

Most of the time masa belajar kat UKM, aku pakai moto ni. Pernah excident dalam ukm naik motor ni. Masa tu nak g klinik sebab xsihat sekali excident plak, jatuh ditimpa tangga la nampaknya..  

Rindu aku masa belajar, rindu masa merempit naik motor ni. 

Sebenarnya, motor ni mengingatkan aku juga pada kau kawan. 

Kelantan mari!!!

30 april hari tu aku bawa kete cik yen dari melaka ke Kelantan. Dia xberani katanya drive sendiri. So dia minta tolong aku. Aku pun no hal la tolong. 

Banyak kali dah ke kelantan naik kete je tp bukan kete sendiri dan bukan sorang la, so kebetulan aku ada program kat Melaka hari isnin-rabu tu jd terus la habis program aku terus ke Masjid Tanah. 

Malam tu kemas2 barang dan decide barang apa yang nak kena bawa balik. Pagi tu singgah makan kat kopitiam masjid tanah. Makan nasi lemak.. Pastu mata ngantuk woiii..  

Aku drive dr masjid tanah sampai kelantan xtukar driver. Gigih x. Esoknya balik dah ke melaka semula amik kete. Ada orang sponsor tiket flight so okay la kan. 


Balik singgah rumah kak ngah. 

Esoknya sebelum g airport kat kelantan, singgah minum air teh tarik madu. 


Minum2 dengan kak ngah. Dia belanja. Tq. 


So dah sampai masa nak terbang. Jumpa lagi kak ngah. Huhu. 

Johor Premium Outlet

Kebetulan dah ada program kat Johor jd kitaorg saje singgah kat JPO ni .. Hari ptama sampai Johor, terlajak plak jd tpaksalah teruskan ke jb. Program ptama dekat Surau Taman Austin. So masa hari kedua baru la ada kesempatan g JPO. 

So, This Is Johor Premium Outlet ( JPO ) xjauh dari exit Senai tu. Singgah2 la kat sini kalau korang suka barang branded. 
Memang macam2 ada. 

This Is Johor. Johor Premium Outlet

Haaa nampak aku excited giler... Yg sorang lagi sibuk dengan kerja, sempat peace je tp telinga sebelah tu bincang keje.. Hebat2. Yang depan sekali tu xsabar2 nampaknya nak masuk.. 

Ni kedai POLO. Memang banyak barang, cantik2, dah tengah2 bulan ni, poket kering. xleh 

Ish kacau je nak bergambar.

Depan kedai Nike. Ermmm cantikkkk barang2 dia..

nampak harga dia... 

kat kedai levis ni. banyak cantik2 jeans.. tp xcukup duit plak. hahaha lain kali kalau dh gaji banyak kita shopping sini plak ye.

pilih pilih.

penat la kot teman orang suka shopping.. tp xmembeli apa pun kitaorg. cuci mata je..





makan cakoi kat sini.. tp dah terbiasa kat selangor makan cakoi cicah kaya, kat sini makan dengan bubur nasi.. ermmmm xkena..