1 Syawal

alhamdulillah aku masih bisa bernafas seperti biasa di pagi hari raya ni.. agak lambat sikit bangun sebab rasa tak sedap badan la... pagi ni bersiap2 pakai bju baru tapi aku xde baju baru pun sebab mak tak sempat jahit.. mak jahit baju adik beradik lelaki je.. xpe... =)

pagi ni orang baraan, mereka bertakbir dari rumah ke rumah,berdoa..alhamdulillah.. tersentuh hati aku.. memang feeling habis la tuk raya tahun ni.. lepas orang baraan balik, aku dan keluarga saling bermaafan.. touching feeling lagi..hmmm.. aku dapat duit raya dari mak, abah,abang,sepupu waaa bestnya...dah beso2 macam ni pun dapat duit raya lagi.. Alhamdulillah..

syukur sekali lagi,ramai yang datang rumah aku di hari raya pertama ni..keluarga wak Mis ( ramai ada 4 kereta ) memang meriah rumah aku dengan gelak tawa diorang tu.. pastu kelurga trdekat yang duduk sini datang juga.. Alhamdulillah lagi mkanan yang mak aku masak habis licin di kuantan tinggal lah yang ada di bekas makanan yg kat luar.. memang sedap! thanks nenek,mak,abah sebab masak makanan yang best2 pagi raya ni...

sekarang ni, aku still tak beraya rumah orang lain sebab kunjungan orang memang tak putus2.. Alhamdulillah untuk nikmat yang Allah kurniakan..kita masih lagi bisa bernafas dan mampu memohon kemaafan dari orang lain.. setakat ni je la.. ramai plak orang datang,.,kena lah layan.. bila kita sambut tetamu dengan ikhlas nescaya Allah akan mengampunkan dosa2.. amin..

akhir kata
pejam celik, pejam celik,...dah lama kita tak jumpa..
pejam celik, pejam celik..dah habis puasa rupanya..
pejam celik, pejam celik,...haa raya datang menjelma..
makin dipejam celik.. banyak pulak salah yang dilakukan..
sementara masih celik..banyak2lah buat pahala..
sebelum pejam tak celik2,banyakkan lah buat ibadah...
SELAMAT MENYAMBUT LEBARAN

RINDU PADA DIA..mengharapkan dia sudi menjengah

29 ramadhan

salam akhir ramadhan semua...

hari ni agak kelam kabut sikit sebab baru hari ni nak g beli kuih raya.. pagi tu pukul 11.30 aku dengan ramlah pergi rumah cikgu maskiah untukbeli kuih raya..murah je 1bekas rm10..aku beli 5 pastu abi bagi 1 percuma..alhamdulillah..macam tu juga dengan ramlah,just beli 3 pastu dapat 1 percuma... dah habis beli,aku n ramlah lepak kat pantai berdekatan rumah cikgu... tapi sekejap je, pastu pergi tanjong sebab nak print design yang aku dah buat untuk K aku.. banyak kedaiakupergi,jauh dah aku berjalan ni... tak jumpa juga kedai yang boleh print..emmm..macamana ni...arghhhh.. balik je la..

pukul 5.30 aku bertolakpergi sungai besar..kakak aku cakap dia xde kat rumah...dia nak g sb. so aku buat keputusan untuk jumpa dia je kat sb.. pening ooo jalan kat sb.. dah la aku jarang pergi kena plak kena cari tempat.. imbah ham berpusing2 aku jalan.. kakak aku kata jumpa kat dpan the store, hmm aku mana tau the store kat mana.. masa aku nak g the store tu ada sorang pak cik ni aku tanya the store kat mana..dia cakap the store dah xde..aku mula la dah cuak..ish betul ke ni? pastu dia sambung cakap n tunjukan yang tu la kedai the store lama. hmm lega aku.. bila aku sampai je terus aku cakap dengan kakak aku, alhamdulillah akhirnya kitaorang jumpa juga.. aku dan dia berjalan ke kereta untuk aku bagi dodol..alamak kakak aku bagi duit plak.. bukan tak nak terima tapi sebab aku takut dodol tu xsedap macam tahun2 yang lepas..jadi aku xnak la terima tapi kakak aku bagi juga..hmmm.. aku jemput kakak aku datang rumah tapi ikut gaya n mukanya macam tak sudi je..aku berharap sangat dia datang.. kenapa? ntah la ye bila dia datang aku rasa happy sangat..dah selesai aku bagi n bersalaman aku pun nak balik..bila aku tengok kereta kakak aku tu parking kat mana baru aku tahu tu la tempat aku tanya pak cik kat mana the store..boleh tak perasan ucu pun ada kat situ..

pukul 6.30 : aku pun bergegas balik sebab kalau naik motor laju macamana pun paling kurang 40 minit baru sampai rumah.. laju gak aku bawa pastu tetiba sampai je jalan besar, hujan lebat sangat..tak leh la nak bawalaju lagi..lama juga perjalanan sebab bawa motor slow..kuyup kena hujan.. dah sampai pt4 aku singgah rumah ramlah untuk pulangkan lap top, alhamdulillah lap top takpa pe..sebab belakang tak basah.. aku sampai rumah lebih kurang 7.10 pm..nasib mak aku tak marah sebab balik lambat..bersyukur lagi...

malam...dngar je pengumuman raya esok..arghhh..sedihnya.. tapi aku lega..di akhir ramadhan aku masih boleh melihat dan bersama orang-orang yang aku sayang.. Alhamdulillah

Kain pelekat vs Seluar Panjang

ASSALAMUALAIKUM WBT.

aku ada cerita skit nak citer, citer ni diceritakan oleh kawan aku yang diceritakan kawan dia..macam ni ciernya :- maaf ada unsur xx sikit

ada sepasang kekasih ni, bila dating je pakwe si perempuan ni suka pakai kain pelekat. suatu hari, makwe lelaki tu komplen, "awak ni pakai la seluar pulak, asik pakai kain pelekat je".. selepas pulang daripada dating, lelaki tu beli la kain untuk dibuat seluar.. dia antar la kain tadi ke kedai untuk buat seluar.. selepas beberapa minggu , dia pergi ambik la seluar tu..apek yang buat seluar tu tanya kain lebih dari buat seluar ni dia nak ambik atau bagi je apek tu.so lelaki tu pun ambik je la lebihan kain tu. sampai masa pasangan ni nak g dating je,lelaki tu pun pkai seluar yang baru dibuatnya itu tetapi masih lagi memakai kain pelekat..maknanya dia pakai kain pelekat pastu dalamnya seluar..tetiba masa perjalanan dia g dating tu, dia sakit perut, dia selak la kain pastu dia rasa susah pakai seluar jadi dia bukak la dan apa lagi 'melepaslah'..selepas siap tu dia terus pakai kain dan lupa pkai seluar ( yelah dah biasa pakai kain je ).. sampai di tempat dating tu,makwenya marah sebab lelaki tu masih lagi pkai .. tapi lelaki tu cakap dia sebenarnya ada pakai seluar n seluarnya dalam kain tu..sebab excited nak tunjukkan seluar dia tu terus dia angkat je kain dia... dan perempuan tu pun @#!$!T! terus dia cakap 'panjangnya?'.. dengan selambanya lelaki tu cakapnya 'kat rumah ada lagi separuh

FAHAM KE? =)

MUHASABAH CINTA

wahai pemilik nyawaku,
betapa lemah diriku ini
berat ujian darimu
kupasrahkan semua padamu,

Tuhan,
baruku sedar,
indah nikmat saat itu
tak pandai aku bersyukur
kiniku harapkan cintaMu

kata2 cinta terucap indah
mengalir berzikir dikidung doaku
sakit yang ku rasa kian jadi penawar dosaku

butir2 cinta air mataku
teringat semua yang kau beri untukku
ampuni khilaf dan salah selama ini
ya Illahi
Muhasabah cintaku

Tuhan,
kuatkan aku
lindungiku daiputus asa
jika ku harus mati
pertemukan aku dengan Mu

SALAM TERAKHIR

sampaikan salam buat semua,.
salam terakhir, salam teristimewa,
kepada kau yang sayang,
pada teman yang ku kenal,
pemergianku ini tak dirancang.

usah bertanya,mengapa aku.
mengucap salam terakhir kepadamu,
kerna waktu berputaran bimbang tak berkesempatan,
melahirkan kerinduan kepadamu,
demi sebuah kenyataan,
yang amat menyakitkan,
aku yang tidak berdaya,
hanya berserah padaNYA..

Salam akhir,salam yang teristimewa
bersamanya ku memohon keampunan
melaluiNYA ku peri kemaafan kepadamu

demi sebuah kenyataan
yang amat menyakitkan
aku yang tidak berdaya
hanya berserah padaNya

Salam akhir,salam yang teristimewa
bersamanya ku memohon keampunan
melaluiNYA ku peri kemaafan kepadamu

andainya aku punya waktu
masihku ingin mengulangi semula
saat indah bersamamu
sayang tak berkesempatan
abadikan saja salam ku diigatan..

SALAM KU YANG TERAKHIR.....



LAst Ramadhan di sekolah

assalamualaikum...
hari ni last sekolah sebelum cuti untuk hari raya.. hari ni juga last subjek untuk trial exam.. sebelum bermula kertas 2 fizik, cikgu zwawi masuk kelas kitaorang n bagi kertas 1 maths.. ramai juga dapat 30 ke atas markahnya.. cikgu bagi awal sebab excited+suka kot sebab kitaorang dapat markah macam tu.. aku rasa berdebar sangat nak dapat kertas 2 maths..walaupun soalannya senang tapi aku takut aku cuai masa jawab..nak semak takde masa..aku sampai saat terakhir masih menjawab soalan.. Hanya Allah yang mampu tolong aku ni.. aku hanya mampu berdoa...haa yang maths dah lepas.. ni fizik plak... Geramnya dengan kertas fizik 2 tu sebab banyak masalah sampai banyak buang masa kat masalah tu je..dah lah cikgu fauziah xde..dia dah ambikcuti.. rasa nak nangis je sebab salah jawab ( konsep salah ) lebih2 lagi yang specific heat capacity.. boleh plak salah yang Q=mcx(teta).. aku dah pikir dah 'c' tu utk s.h.c tpi aku tak ingat 'Q' tu untuk apa.. jadi aku silap 'Q' tu yang aku buat s.h.c... haaa sedih..nak nangis sebab subjek yang aku suka nanti aku xdapat markah ok...

BLACK OUt

hmmm... bukan mengeluh tapi lepaskan penat..
tadi aku ke surau, rasa pelik je naper gelap sangat ni.. rupanya blackout... ada yang bawa lilin tadi..so aku tolongla bakarkan.. memang panas la,dengan keadaan yang banyak nyamuk lagi.. masa solat tarawih adalah kadang2 xkhusyuk... bapaluh liir,baju pun basah je.. tapi dengan semangat ramadhan aku teruskan juga solat tarawih... lepas aku selesai tarawih dengan witir aku pun biasalah kebelakang..sbabkan xde lampu aku tak leh nak nak baca buku fizik yang aku bawa tu...pastu aku pun pikir,nape la takde lampu ni..xblh la nak baca buku.. aku dengar aa bunyibising2 kat luar..so, aku pun tengok2 la rupanya ada orang TNB tengah betulkan tiang letrik.. xlama tu lampu n kipas pun ON semula... waa best la dah sejuk balik..so aku ambik sejadah,hamparkan n aku baring lalu tertido..HAMPEH betul..dah ada lampu bukannya nak baca buku tapi tido plak.. sampai orang2 yang jamaah habis solat wtir aku baru bangun...memang dasar hampeh betul... selalu sebelum balik along aku minum2 dlu tapi hari ni orang yang buat air tak datang jd xde sape nak bancuh...dengan mata yang ngantuk aku pun bawa moto sama along.. dah sampai rumah aku pun tuju PC n buka blog..ni lah hasilnya.. sekarang dah siap..nak baca buku plak (biasalah kalu orang hampeh ni,ckap nak baca buku tapi tido) ..

BLACK OUt

hmmm... bukan mengeluh tapi lepaskan penat..
tadi aku ke surau, rasa pelik je naper gelap sangat ni.. rupanya

5 terakhir Ramadhan

Sedar tak sedar lagi 5hari je kita ber puasa.. disebabkan aku ada trial sepanjang minggu puasa ni jadi tidak terasa sangat ramadhan yang berlalu...aku berazam untuk khatam alquran bulan ramadan ni tapi harapan tu tak kesampaian sebab untuk bulan ni je aku baru dapat 2 surah dengan 3 juzuk..aku mendahulukan untuk membaca buku bagi exam trial ni... Alhamdulillah dari mulanya ramadhan sampai ke hari ni,aku masih lagi berpuasa penuh tapi terawih sekali tinggal sebab pergi temankan family g shopping dah penat tak solat terawih pun... tapi aku tau ramadhan kali ni memang banyak dugaan...dari bab pelajaran sampai la kehidupan..

kehidupan? xyah citer la.. personal..

tapi bab pelajaran ni ha yang banyak nak citer..tak tau la sempat ke tak sebab sekarang dah pkul 8..lagi 15 minit nak g surau,terawih.. memang tak dinafikan susah sangat untuk trial kali ni..kimia? hmm macam orang tak pernah belajar..macam tu juga dengan sejarah..BM n BI? lagilah.. bm tak faham soalan BI salah pilih soalan..hmmm macam tu?.... Pi? no komen 50:50 .. tadi tengok ustazah tanda kertas..untuk krtas 1 dapat 76 je..walaupun masih kurang tapi tetap syukur..EST? hmm boring baca soalan panjang2..pastu esei merapu....ayat dah macam k*lin*.... esok fizik 3 n kimia 3.. ntah macamana la gamak nya

apa2 pun tawakal je la pada ALLAH...
***setelah berusaha

bERBUka Puasa

assalamualaikum w.b.t.

syukur la hari ni dah boleh nak jamah makanan untuk berbuka.. kalau tidak pasti minum je.. hari ni ada orang cakap "A***, awak dah kurus la"... kurus ke? ntah la ye..orang yg pandang..macamana lah tak kurus@bkurang berat badan, kalau berbuka asik minum je makan x ( xselera nak makan) pastu study lagi sampai lewat malam..
rasa lemah je badan ni, mungkin sebab banyak makan kot... k lah sampai sini dulu..nak solat..

kauli haza waastagfirullah halazim...

o.O

Tidur

ASSALAMUALAIKUM..
BANYAK PLAK POST KALI NI PASAL TIDUR..
-nak tau kenapa? sebab saya suka tidur...
sy suka tidur sebab bila tido saya tak rasa tertunggu-tunggu mesej daripada ***** saya..
-naper di buat bintang mcm ni *****? yelah, tak nak bagitau saper orang nya ...
kalau tidur insyaAllah boleh lupakan masalh sikit...
-knp cakap mcm tu?
yelah, sedih la bila orang yang tersayang senyap je...
-nak biarkan je?
takboleh a..dah sayang..
sayang sangat......
oklah dah malam sangat ni.. awal pagi kot kata2 yang terbaik..
kenapa tak tidur lagi?
hehe adalah plan nak buat pkul 3 pagi ni... harap mata ni boleh bertahan

IMPIAN

Lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha utk mendapatkannya
1:Wajah yang cantik
2:Duit yang banyak
3:Kesihatan yang baik
4:Anak2 yg cerdik dan berjaya
5:Tidur yang nyenyak tanpa ganguan

Senang jer untuk mendapatkannya hanya 15 minit setiap hari.
Sabda Nabi Muhammad SAW

"Siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya
dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat
dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak"

Wallahualam

JANGAN dalam Islam

- JANGAN sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.

- JANGAN masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

- JANGAN makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.

- JANGAN biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat).

- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki Kita dikongsi syaitan.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang Kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya.Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan Kita.

ALLAH lebih tahu. Wallahualam...

TIdur

Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :
1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meridloi kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....

"Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tigakali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an. Bismillaahirrohmaan irrohiim, Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' (3 x)

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaan irrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )

Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"
Bismillaahirrohmaan irrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar(3 x )

Sekian untuk ingatan kita bersama.
* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim yang
lain.Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang
yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

Wallahualam

CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH S.A.W.

1) Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00 atau 11.00 dengan keadaan berwuduk.
2) Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00, kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud.
3) Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar.
4) Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus, cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR
1) Awal-awal pagi setelah terbit matahari.
2) Selepas masuk waktu Asar.
3) Tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan.

BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI
Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana:

1) Mendatangkan penyakit-penyakit kulit.
2) Merosakkan warna kulit.
3) Melemahkan jantung.
4) Menambahkan tekanan perasaan yang meluap.
5) Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat.
6) Melemahkan kecerdasaan akal.

CARA MENGHINDARKAN LESU SELEPAS BANGKIT DARI TIDUR
1) Bersihkan tubuh, terutamanya bahagian muka, tangan dan kaki sebelum masuk tidur.
2) Hindarkan dari tidur lewat malam.
3) Lakukan gerak badan dan senaman di atas katil setelah jaga dari tidur sebelum turun dari katil.
4) Minumlah segelas air masak setiap pagi sebelum bersarapan tetapi jangan selepas saja bangun dari tidur.
5) Cucilah muka terutama bahagian kelopak mata dengan air suam.
6) Ambil wuduk dan bersembahyang Subuh.

PEKARA-PEKARA YANG BOLEH MELEMAHKAN TENAGA DAN MEMPERCEPATKAN TUA
1) Terlalu banyak bercita-cita atau berangan-angan.
2) Banyak minum air di waktu pagi.
3) Banyak memakan atau meminum yang seba masam

Wallahualam..

POCO2 iras SALIB??

tarian poco-poco ni. Tak pasti betul ke ada iras-iras salib.

Mari sama-sama baca emel ini "Assalammualaikum. Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian poco2 yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2 kerajaan ketika manghadiri kursus. Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari Indon.

Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.
Mungkin kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa.

Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi.

Marilah kita sama2 fikirkan." Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman?

Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua. Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kes anny a kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.

WALLAHUALAM...
sumber : isuhangat.com

PUASA SI MISKIN

Sekadar renungan.... .......buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang. Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:

"Mana emak? "
"Mak pergi menoreh," jawabnya.
"Mana bapak?"
"Bapak pergi kerja..."
"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?" Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.
"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.
"Awak ada berapa orang adik-beradik? "
"Sepuluh."
"Adik ni yang ke berapa?"
"Saya yang kelapan."
"Mana abang-abang kamu pergi?"
"Tolong emak menoreh."
"Adik puasa hari ini?"
"Sama je pakcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..." Jawabnya.
Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.
Lalu aku bertanya lagi "Adik bersekolah dimana?"
"Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..".
"Bapak kerja apa?"
"Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu. Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit "Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!". Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi. Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka. Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.

"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik.."

Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu? Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu,dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari. Dia berkata

"Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat."
Aku bertanya lagi "Upah menoreh berapa makcik dapat?"
"Cuma RM3.00 sehari."
"Ayahnya bekerja macam mana"
"Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari."

Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah..
Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya "TAK SEDAP"? Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.

dari : artikelhangat.com

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR

Andai kau tahu ini Ramadhan terakhir,
tentu siangnya engkau sibuk berzikir,
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu,
mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu,

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir,
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
solat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari...suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

Namun teman...
tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA


wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke Nerakamu ...
kami lah hamba yang mengharap belas darimu
"ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..
ampunkan dosa2 kami kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia" Amin.....

"Andai benar ini Ramadhan terakhir buat saya
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH SAYA LAKUKAN"
T_T

Trial Exam Dah mula!!!1

T_T penat woo nak ulang kaji... aku dah sakit kepala dah ni study non stop ( cewah! tipu! ada gak masa untuk tidur ).. rasa macam nak demam dah ni... ngantuk sangat baca buku ni...kalau tak baca nanti jadi macam exam BM selasa tadi..hampeh tol! takde idea... sekarang tengah baca buku pendidikan islam sambil naip blog( dah penat baca).. ustazah hari tu kata dia nak jawapan kitaorang ni seksi, mengghairahkan untuk dibaca... mcmana nak buat jawapan yng seksi ek? nasib la exam bahasa dah selesai... esok ( khamis 3-9-2009) exam pendidikang islam pastu jumaat sejarah.. haa ni lagi satu.. subjek gempak nak exam.. yelah, masa kena tidur macamanalah nak faham...ye dok? minggu depan subjek pure science dan minggu seterusnya subjek yang perlukan kira2..maths, add math. akaun, dll.. doa kan aku dapat jawab exam dengan baik n result terbaik,,,