Akma yang degil

kenapa nama post gini? yelah citernya gini... br je tadi berlaku....

Semalam 25/04 aku buat la keje sampai pagi ... masa berganti masa sampai pukul 2,3,4,5,6 pagi... ngantuk tapi mesti siapkan kerja dlu.. itulah niat aku... then sambil2 buat kerja aku online fb gak. kawan aku si Suda Ketone ni kata bulan cantik... aku tengok ke langit , mana ada bulan... dia kata kuar la tengok. rupanya, bulan tu di side lain... aku saje la kuar sorang2 tengok bulan, masa tu bulan sangat terang... (sebenarnya sebelum tu ada gerhana) aku pun dengan menggunakan kamera aku yang xseberapa ni aku try la shot wajah bulan tu. ni la hasilnya.... ( aku xmahir sangat dalam fotografi ni), Memang terang.....


selepas aku tangkap gambar ni, baru aku perasan yang aku masih ada kerja nak disiapkan. (cehhh actual aku kurang berani sorang2 kat luar blok pagi2 buta )... kih3... then aku pun sambung la buat kerja. beberapa minit kemudian.... dah pukul 5.40am... oh ngantuknya mata aku... sambil aku pun dah takde idea sangat nak siapkan kerja ni macamana. tapi aku masih berusaha untuk siapkan juga. 

tak lama lepas tu aku dengar azan, then amik wudhuk terus solat. lepas siap solat nampak katil , ohhhh sedapnya kalau dapat baring.... TAPI! kerja aku masik tak siap lagi... dengan gigihnya siapkan juga la kerja... dalam pukul 7.30am, aku rasa sangat2 xtahan dah mata ni... KALAH! aku pun tertidur... tapi kejap je la pkul 8.30 aku dah bangun balik then sambung buat kerja.... Dalam nak dekat pukul 11 baru la kerja tu siap di render sepenuhnya. 

OH, Perut plak lapar, then bersiap2 nak g makan... masa tu xpikir dah nak mandi dlu... lapar sangat dah. so g lah ke DTAMS.. tapi makanan yang ada tidak menyelerakan. Nak tak nak, dah lapar makan la juga.. Nasi putih+ikan sardin+2 ketul tempe ( OH MY JAWA!).. 

Balik semula ke kolej, kemas2 barang sebab nak balik ... tapi tak boleh balik lagi sebab pukul 3 ada taklimat latihan industri.. Oh mY LI! dalam tak sedar masa berlalu begitu pantas sampaikan tidak terasa sudah hampir aku menamatkan sesi pembelajaran aku dalam ijazah sarjana remaja... =)

taklimat bermula pukul 3 then habis pukul 4. memandangkan hari masih tidak hujan , aku pun mengambil keputusan untuk balik ke rumah naik motor je... kawan2 aku nasihat , xyah la balik lagi hari ni, nanti hujan bahaya, memandangkan aku pun xcukup tidur mlm tadi, mereka turut risau aku tertidur atas motor pulak. Then aku cakap la, xpe.. okay je... xyah risau. 

Aku memulakan perjalanan aku baik ke rumah melalui laluan highway SKVE. sampai je aku di BBB ( bukan bandar bukit beruang) tapi bandar baru bangi... mula dah hujan rintik2 air bergelombang, akma sangat cantik, keluarganya sayang...aisyeh men... aku pun xde la risau sangat, pikir baru rintik2 je... xpe... aku teruskan perjalanan tanpa memakai rain coat... then bila dah nak masuk highway, hujan mula deras then aku pun ke bahu jalan mengambil peluang untuk pakai rain coat . aku pun amik kunci untuk buka box kat belakang motor aku lepas simpan semua phone, dompet dalam box aku amik baju hujan, kunci box then pakai baju hujan . masa ni masalah berlaku , masa aku sarung baju hujan tu tetiba kunci yang aku pegang jatuh kat dalam longkang tepi jalan tu, air yang mengalir dalam longkang tu sangat la laju. aku pun berlari mengejar kunnci yang di bawa arus air. alhamdulillah, masa tu kunci tu xjauh sangat di bawa. then aku berlari ke motor semula... sambung pakai baju hujan yang tergendala nak pakai tadi.. tengah2 pakai n betulkan baju tu, tetiba aku nampak kunci motor aku hilang sekali lagi, ARGGHHH! mana kunci ni pergi!

aku rasa nak nangis jap masa tu. yelah, dah la sorang2.. hujan makin lebat plak tu. aku tengok kunci kat motor xde .. aku berlari la tengok kat longkang tepi tu ada x kunci aku, tapi aku xjumpa pun... aku hampir berputus asa.. dan fikir macam2.. yelah phone dalam box, dan dah kunci plak tu. aku nak minta tolong sape?

Tetiba, macam ada sesuatu yang membuatkan aku ingin berpatah balik melalui longkang kecik di tepi jalan tu, sambil di dalam hatiku berkata dan memohon " Ya Allah, tolonglah aku Ya Allah, " dan sampai dihujung longkang yang kecik itu aku berhenti dan melihat longkang itu bersambung dengan 1 longkang yang sangat besar. dan pada ketika itu aku sudah pikir kalau la kunci aku tu jatuh dalam longkang kecik ni dan dibawa air pasti akan jatuh ke dalam longkang besar yang airnya sangat deras tu. mesti dah xkan jumpa lagi dengan kunci motor tu. masa tu hati aku merayu lagi " Ya Allah, tolonglah aku ini ..." dan tiba2 aku nampak 1 tali berwarna hitam tersangkut di besai penghadang jalan antara longkang kecik dan longkang besar, dengan bersusah payah, meredah air yang sangat deras itu aku dapat mencapai kunci aku semula. dan tidak ada apa yang ingin aku katakan lagi selain TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA TELAH MEMBANTU AKU TATKALA KESUSAHAN INI!!! aku pun kembali ke motor aku yang sudah jauh aku tinggalkan... dan pada masa tu aku rasa sangat bersyukur tidak henti2.. 

Aku menyambung kembali perjalanan ku. selepas beberapa kilometer meredah hujan yang sangat lebat, hujan semakin reda dan akhirnya di tol SKVE hujan tidak turun lagi...  tetapi hujan turun juga di beberapa tempat sepanjang perjalanan aku pulang tadi. Setelah keluar daripada highway dan masuk jalan kapar, aku rasa perut sangat lapar selepas meredah hujan . aku ingin berhenti makan di setia alam sebenarnya tetapi pada masa tu pakaian aku masih lagi basah disebabkan hujan tadi, jadi aku tidak berhenti untuk makan. aku meneruskan perjalanan sehingga ke kuala selangor, dan sepanjang perjalanan yang jauh dari kapar ke kuala selangor itu, sempat juga la jaket aku dan seluar untuk kering ( walaupun xde la kering sangat) aku singgah ke kfc, dan order hotbox colonel burger... ada 1 burger, 1ketul ayam dan 1 air milo.. xpernah selama ni aku order hot box aku terus habis makan kat kfc tu tapi petang  ni dengan cepatnya aku boleh habis ayam, burger dan air milo... fuhh~~~

alhamdulillah, dah boleh teruskan perjalanan ke rumah. aku selamat sampai ke rumah dalam pukul 7.30pm. dan ahli keluarga ak utengah menunggu kepulangan aku di wakaf di depan rumah.

Alhamdulillah , aku selamat sampai rumah.