Namaku

N : Anda suka bekerja, tetapi selalu mahukan kerehatan.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
K : Suka melakukan sesuatu yang baru.
M : Kejayaan mudah datang kepada anda.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.

S : Anda seorang yang berpengetahuan.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.
L : Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.

S : Anda seorang yang berpengetahuan.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.

Anda suka bekerja, tetapi selalu mahukan kerehatan.Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.Anda seorang yang gemar bersosial.Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.Suka melakukan sesuatu yang baru.Kejayaan mudah datang kepada anda.Anda seorang yang berpengetahuan.Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.

18-12-2009@1 muharram 1431

Dalam aku melewati usia ku yang semakin meningkat, tak perasan dah masuk tahun baru rupanya.. Bila cakap pasal tahun baru mesti dikaitkan dengan azam baru tapi berapa je orang yang masih ingat apa yang diorang azamkan dan berapa je orang yang mencapai apa yang diazamkan awal tahun lepas.. Kadang-kadang orang ni berazam hanya untuk memenuhi syarat tahun baru iaitu azam baru.. Erm mungkin juga azam ni untuk menaikkan semangat mereka untuk ahun tu. siapa tahu?

Aku punya azam? lalalala. xtau la.belum bersedia untuk pikul azam baru lagi.. tapi biarlah tahun ni lebih happy daripada tahun sebelumnya..

Hari ni terawal plak bangun pagi ni, selalu cuti2 bangun 6.20 ke atas untuk solat. hari ni dengar azan je terus bangun.. tapi aku sakit kepala la.. yelah semalam aku nak jumpa ramlah tu, ujan lebat sangat.. lencun aku..bawa moto sampai dh xnampak jalan tapi aku terus je sebab nak cepat jumpa ramlah. Dia best la tempat dia tak hujan.. pas jumpa ramlah, akhirnya tempat dia pun hujan lebat juga. kitaorang berteduh bawah kunci air kat tali air 1 ban pakat. lama juga sampai 6.47pm. boring sangat~! nak bermesej ada plak petir, tak pasal2 mati kena tembak petir nanti.. huhuhu~

masa aku balik, memang semua dah lencun sangat.nasib baik mak abah aku belum balik dari tanjong kalau tak,habislah aku kena marah~ Slumber je masuk rumah dengan pakaian basah tu.. rupanya ada sepupu aku ngan bininya datang.. xperasan plak ada kete dpn rumah td.

Badan aku dah sakit-sakit ni.. sekarang aku nak berehat.. hari isnin nak jumpa cikgu azah. hari rabu nak jumpa kakak. So, xleh demam.. ^_^
Rindu pada dia tapi malu nak cakap.



~Apa pun yang terjadi, Berjalanlah tanpa henti ~

Aku pasti jua menangis

sebelum SPM tu,ada program bacaan yassin dan restu ilmu untuk tingkatan 5. kitaorang semua bersolat hajat dan baca yassin sama-sama guru-guru, ibu bapa yang diketuai oleh ustaz Asraf~imam Masjid Kuala Selangor. Kakak aku pun ikut sekali.~happy~

sampai masa majlis restu ilmu, guru-guru kena cium umbun-umbun pelajar sebagai tanda restu~ustaz asraf yang cakap. Sampai masa untuk bersalaman dengan guru-guru, ramailah yang menangis.. Sampai ada satu suara ada cakap : "nilah masanya kita nak tengok ella menangis". Aku pelik la naper cakap macam tu, rupanya aku ni tak pernah@jarang sekali menangis katanya.
tapi masa restu ilmu tu pun aku tak nangis.. kenapa aku tak nangis sedangkan 99.9% pelajar menangis. baik lelaki mahupun perempuan.. aku tak minta maaf sepenuh hati ker?

Zahirnya memang aku tak nangis tp hati aku tak siapa yang tahu melainkan Dia yang Maha berkuasa.

Kenapa orang menangis?
Risaukan orang yang tersayang? Rindu? Takut? @ Kehilangan orng yang kita sayang?

Aku pasti semua tu buat kita menangis~ malahan aku pun akan menangis kalau benda-benda tu berlaku pada aku... Betul~
tapi kadang-kadang air mata tu datang tanpa diundang seperti tadi ketika aku solat, kenapa mencurah-curah air mata aku jatuh. Aku sedih? sukar nak tafsir perasaan aku sekarang!

Nasib la aku dapat tahan air mata aku ni daripada jatuh tengah hari tadi depan orang yang aku sayang. tiba-tiba aku takut kehilangan dia. Aku tau bila kita berbuat sesuatu kerana Allah kita takkan takut untuk kehilangan dia tapi yelah kita ni manusia biasa yang alpa dan sering melakukan kesilapan, tak boleh tahan rasa yang membendung hati aku ni..

Susah nak faham hati aku ni macam aku sendiri pun kadang-kadang keliru..
tapi aku nak dia tahu "363".. sayang dia sangat..

Janji

Nape tetiba aku bercakap pasal janji?
-Ntah la~

Ramai orang yang berjanji, namun sejauh manakah mereka ni menunaikan janji mereka?
kadang-kadang cakap ni senang tapi nak buat tu susah. Masa senang, happy @ baik tabur janji-janji tapi hasilnya nanti..hmm~~macam orang bercintalah..nak sehidup semati konon..

Aku berjanji?
Tak dinafikan kadang-kadang bukan kita lupa janji tapi masa dan keadaan yang tak mengizinkan untuk kita menunaikan janji-janji tersebut. Bagi aku kalau orang berjanji, dia yang kena ungkit balik apa yang dijanjikan. Takkan aku plak yang nak kena ingatkan, macam aku ni beria sangat dan aku pikir kalau aku yang ingatkan..em biarlah..

Ingatan : tak payah la terlalu banyak menaburkan kata janji kalau kita sendiri tak sure yang bolehkah kita tunaikan..

10 Amalan Murah rezeki

Salam Sejahtera Semua,

Sekadar ingin berkongsi tips2 berguna utk kita bersama. Semoga ilmu yg tidak seberapa ini dpt dimanafaatkan utk kita semau..Insya Allah.

10 Amalan Murah rezeki

1. Taubat / Istighfar
2. Takwa
3. Beribadah Kpd Allah
4. Silaturrahim
5. Berinfak di Jalan Allah
6. Bersyukur
7. Tawakkal
8. Hijrah ke Jalan Allah
9. Memberi Nafkah Mereka Yang Menuntut Ilmu Syara'
10. Doa / Zikir & Al-Quran

Semoga kita dpt sama2 merenung diri sendiri & melihat sedalam2nya dlm hati kita.. byk x amalan2 spt di atas kita lakukan @ mkin kita terlepas pandang. Semoga memberi manfaat kpd semua.

Sesungguhnya yang baik itu dariNya.

kredit to Jutawanmuda

Hill Trekking@Bukit Malawati, Kuala Selangor

Hari ahad tadi 13/12/2009 : pengembaraan bermula bersama kawan-kawan di Bukit Malawati.
Walaupun penat berjalan tapi rasa puas sebab tempat-tempat yang tak pernah pergi
kitaorang dah pergi.. Ada gak g muzium permainan tradisional,
salah satu tarikan kat situ, ada org yg jaga tempat tu dia main gitar sambil nyanyi..
Sedap gak suara dia.. Kitaorang g batu hampar, busut malawati ( yang ni dulu dikatakan tempat raja@sultan beristirahat), laman budaya, perigi beracun, tangga seratus? ( tak pergi pun,.penat seyh nak naik turun tangga),makam di raja ( yg ni tgk dari luar je tak leh masuk )..

Kitaorg habis meronda dalam pukul 1 lebih pastu turun ke bawah bukit g masjid. pas habis solat saje la nak shoot sikit kat luar masjid pastu ada mak cik tu tegur " macam bikin filem hindustan je". dengan selamba aku cakap " filem tamil" .. sorry seyh mak cik kalau terasa macam kureng ajar.. main-main je lorh..

ramlah decide nak makan kat pizza hut, aku kat mana-mana pun boleh, aishah ragu-ragu, zimah plak ok je.. kitaorang berjalan tau dari bukit tu ke pizza hut tu.. penat seyh.. walaupun 2 km je tapi penatnya ya amat dah la kat bukit pun berjalan nak g makan pun berjalan juga.. but i'm still happy.

kat pizza hut tu jumpa cikgu azzah, dia citer pasal kertas SPM sejarah yang ditanda, aku rasa macam nak heart attack dah dia kata kertas budak-budak yang ditanda markahnya penuh2..
kira senang la soalan tu..berdoalah banyak-banyak untuk kertas aku.. masa dia nak balik tu. dia bagi seorang RM10..hahaha murah rezeki..

Sebelum balik tu saje la bergambar kat tepi pizza hut tu. gambarnya menarik.
lama seyh nk tunggu bas.. daripada pukul brape ntah sampai pukul 4.45pm.. aku je bersandar sambil berdiri di pokok, yg lain duduk je.. Ramlah lagi selamba je macam terkangkang..hoho.. mel jangan marah.. dah dapat bus, pe lagi ramlah la yang bayar.. pastu dia duk sebelah aku.. Dah dasar memang kuat tido, haa dia tido di bahu aku.. sabar je la..

ni la antara gambar yang sempat di upload :-


~hari ke3 cuti~

Boring seyh~!

hari-hari layan facebook dan blogging pun bosan gak...
esok tak tahu la jadi ke tak untuk jenjalan dengan kawan-kawan..
dah la kat facebook tu kawannya sikit je...

tadi aku bermesej dengan kawan aku kat fb minta tolong dia tunjukkan cara buat gambar kembar. nasib baik dia baik..so dia ajar.. tapi aku nak solat dulu ni pastu baru buat..

kalau korang nak tau la.. aku copy balik apa uang dia tulis..
dia reply my msj macam ni : guna photoshop...amek gambo guna tripod..jgn gerakkan camera..pastu posing banyak2..nak kembar 8 amek gambo 8 keping..tapi posisi lain2 lah...lepas tuh guna photoshop..create layer...open gambo yg banyak2 tadi..tindankan satu2...guna erase tool..padam dekat gambar yg bawah...pastu tindan lagi gambo yg ketiga..erase lagi kat gambo yg bawa


Ok! dah pukul 1.30pm.. aku nak solat pastu nak buat apa yang kawan aku dah ajar tadi.


~Budi setahun segunung intan~

Ahmad Jais dan Saloma?

Janganlah cik adik la sayang,
rindukan bulan,
bulan la tinggi cik adik,
jauh di awan,

Orang jauh jangan rindu,
Orang yang dekat, jadikan teman..
Orang jauh jangan rindu,
Orang yang dekat, jadikan teman..

Teman dicari cik adik,
bergurau senda,
tidur sebantal cik adik.
sanggul berbunga,

Kasih sayang hamba sembah,
Sireh dikapur tanda mesra,
Kasih sayang hamba sembah,
Sirih dikapur tanda mesra,

Sireh sekapur la abang berseri muka,
bunga setangkai cik abang penyambut kata,
kalau tuan sayang hamba,
tidaklah padi berusang hamba,
kalau tuan sayang hamba,
tidaklah padi berusang hamba,

takkan berusang la abang,
padi di ladang,
takkanlah terbang hai abang,
pipit di ladang,

kekasih rindu dikenang,
budi setahun segunung intan..
kekasih rindu dikenang,
budi setahun segunung intan..


LAYAN..............

WAI?




who Am I?



Penghujung Rindu

Jamal Abdillah

bila kekasih meninginkan aku pulang,
mahligai menanti penuh gemilang,
bila kekasih meyingkap tabir cinta,
tiada terpatah dengan kata-kata,

dapatkah aku membalas dengan air mata,
tanda syukur menerima setelah sekian lama,
menghamba hidup pada dunia,

1000 tahun takkan sama,
sesat bersatu dalam nyata,
kerana kasih sanggupku korbankan harta dan nyawa,
terang bulan kerana mentari,
hadir bayang kerana cahaya,
begitulah cinta kita......

tiada jarak pemisah lagi,
tiada tabir sempadan budi
aku terima dan juga memberi
seikhlas hati,

1000 tahun dan sejuta langkah,
1000 tahun bersinar cinta
kita bertemu di penghujung rindu.

dapatkah aku membalas dengan air mata,
tanda syukur menerima setelah sekian lama,
menghamba hidup pada dunia,

1000 tahun takkan sama,
sesat bersatu dalam nyata,
kerana kasih sanggupku korbankan harta dan nyawa,
terang bulan kerana mentari,
hadir bayang kerana cahaya,
begitulah cinta kita......

Gaji Pertama~

My first salary >>>>>

RM30

tak yah pikir pasal berbaloi or tak.. Janji aku dah dapat, aku ok je.
Ala tak yah la berkira sangat dengan nenek sendiri..



THROUGH MY WINDOW

Through my window Lyrics – Bunkface


Don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it’s just another day
Telling me why, I’ll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me
Me and you
And we are not alone
Different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me

Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real


**best la lagu ni... layan je

~hari ke2 cuti~

badan tak sihat plak hari ni tapi jap lagi kena pergi kebun, keje semalam tak siap lagi.. nak biarkan nanti takde saper tolong..k nak bersiap ni.. bye2

Jalan-jalan kat Bukit Melawati dengan family

Salam..

Tadi lepas aku habis kerja kat kebun, abah bawa kitaorang sekeluarga pergi bukit melawati.. ni aku masih lagi kat parit 1.. Yang lain pergi pasar, aku je yang tinggal dalam kete ni layan lagu jiwang ma kat radio sinar.fm.. Makin aku dengar lagu ni boleh tahan gak best lagu ni....

Perkahwinan 2009

salam...

28/11/2009

First sepupu belah mak aku kahwin.. aku turut sama ikut hadir dan gubahan2 tu aku banyak tolong gak tapi tolong tengok je la...^-^

ni ada sebahagian gambar yang aku shoot dan dah 'manipulasikannya'

boring2 jadi saje edit


ni edit online~

ni edit guna photoshop cs4..
masih baru guna cs4 jadi hasilnya pun tak seberapa~


***ala slow la nak upload gambar petang ni.. macam tuan
punya blog ni plak sebab penat dah keje pagi tadi...
nantilah aku upload lagi..(lain kali la maknanya tu )
mood : sedih dan penat













First day cuti sekolah~

Salam...

hari ni first day aku cuti sekolah setelah beberapa minggu bertungkus lumus dengan exam............
Apa aku nak buat ye?~

awal pagi tadi bangun lambat juga dalam pukul 6.30 pagi pastu sejam kemudian kena anta adik g kelas fardu ain.. Balik je ke rumah, mak dah cakap " La, tolong mak kemaskan rumah", aku go on je sebab dah lama gak tak tolong mak buat2 keje umah ni...

Setengah jam kemudian~
jap lagi aku kena pergi kebun tolong nenek aku menyiang daun kelapa sawit.. fuh rindu aku dengan kerjaya ni, lama juga aku dah tak buat benda2 ni sebab aku study untuk exam...

So,
aku kena bersiap untuk ke kebun.. buhbye!

~Kutemukan Jalanku~


Gelap jalan selama ini
Ragupun membayangi diri
Ketikan cahaya mengusir galau
Sedarkan kekhilafan diriku

Ingin kunyatakan cinta
Menyatu dengan cahayamu
Ketika kutemukan kebenaran
Punahkan keangkuhan diriku

Kini kutemukan jalanku yang lama kucari
Terimalah kesaksian hamba
Penuh tulus hati..

**setiap insan di dunia ini pernah melakukan kesilapan.. Jadi sedarlah dan betaubatlah kepada Allah.. hanya keimanan dan cahaya oleh Allah yang menerangi perjalanan yang penuh dengan liku untuk menuju ke tempat yang hakiki dan penuh kebahagiaan

~Bawalah daku bersamamu~

by Azean Irdawati
duration ~ 03:29 min

Bawalah daku bersamamu,
ke alam baru yang indah,
usah kau biar hati ini,
meratap berduka kesepian...

berikan daku pengharapan,
membina cinta yang suci,
padamu jua ku curahkan,
kasih sayang ku yang abadi...

ku ingin disisi mu,
dibelai tiap waktu,
tanpamu ku sepi,
merindu menanti,
mengharapkan di kau kembali...

kenanglah daku di hatimu,
seindah waktu bertemu,
bawalah daku bersamamu,
menempuh jalan yang bahgia...

ku ingin disisi mu,
dibelai tiap waktu,
tanpamu ku sepi,
merindu menanti,
mengharapkan di kau kembali...

kenanglah daku di hatimu,
seindah waktu bertemu,
bawalah daku bersamamu,
menempuh jalan yang bahgia...


** tak sangka la aku boleh layan lagu ni.. syok la plak.. adohai~ teringat aku dengan kenangan manis.. ceewah~!

~Imbauan kenangan silam~

Assalamualaikum..

hm dalam melayan perasaan sedih aku malam2 ni. tetiba aku teringat kenangan aku masa kecik.. ni lah wajah comel aku masa kecik.. baru la aku perasan, rupanya aku ni cute juga kan.. haha~~ masuk lif angkat sendiri ( merah pipi )..


alamak gomoknya aku!

sebelum ada adik, aku ngan abang aku ni rapat. macam adik beradik..
eh! memang kitaorang adik beradik pun.. macam bangra la plak ayat.

ni aku bergambar kat rumah aku yang dulu..
sekarang dah duduk ngan nenek.


kini, aku dah berumur 17 tahun..
ni la wajah aku sekarang..
takde lah cantik tapi comel kan?
hahahahaaha

10 @ 20 tahun akan datang?
sooner or later, we will know..
wait and see la

~Bila sepi menguasai diri~

1 Disember 2009

Assalamualaikum..

malam ni rasa emosional sangat. rasa nak nangis plak..huhu~~
petang tadi rasa bahagia sangat tapi bila malam menjelma bahagia menjadi duka,
Ya Allah, subhanallah.. mohon ampun padaMu kerana melupakan Mu buat seketika.
Kini hambamu ini sujud padamu memohon ihsan keampunan segala kesalahan yang telah
aku lakukan..

penantian itu satu penyeksaan..
hanya kesabaran mengatasi penyeksaan ini.
bermula daripada pukul 22:38 1-Dec-2009 sehingga 00:28 2-Dec-2009,
masih tiada balasan daripadanya.
tapi aku masih lagi menunggu~

aku merajuk ke? em merajuk pun aku bukan ada yang nak pujuk pun,
sabar je la hati ni~

Target SPM

Assalamualaikum dan Salam demam SPM...

Untuk calon SPM, ( sains tulen )
harap benda ni bguna pada anda semua..

Tajuk Ramalan untuk

Biologi :-
Organelles, dynamic ecosystem, hemotasis, growth, blood circulation, nutrition, human digestive system, dynamic ecosystem, reproduction, inheritance, Respiration,endangered ecosystem.

Kimia :-
emperical formula, periodic table, carbon compound, salt, redox, electrolysis, soap and detergent, rate of reaction, bond, manufactured substance in industry( alloy, glass ).polymer or rubber.

Fizik :-
measuring instrument,heat, kinetik, pressure, electromagnet,transistor,logoc gate,force in equilibrium,momentum,work,energy,power,ohm's law,electric current and relation between potential diffrent,voltage,wave,inteferens,specific heat capacity, latent heat, thermometer.

bernoulli,archimedes,radioactive,radioisotope,nuclear fusion,semiconductor diode,atmosphere pressure,gas pressure,apllication of electromagnet indicator.

heat,electomagnet ( dinamo )

p/s : mana yang ada salah ejaan tu korang check buku sndiri la ye.. aku manusia biasa yang lemah, naip pun ada yang salah2..

~~pergh penat nak naip ni.. harap korang guna la dengan sebaiknya. jangan lupa baca la juga tajuk2 yang lain tu.. ni sebagai ramalan je .. ok.. aku nak sambung stydo ( study+ tido ) hahaha

Tension

salam.

lama dah tak update blog ni..
busy menghadapi SPM...
rasa 1 tension dah pergi sebab exam add math dah berlalu..
susah benar exam kali ni...
bertambah2 stress kepala aku..
lepas habis exam semalam bayangan add math menghantui hidup aku...
menyesal pun tak guna..tawakal kepada Allah..

hari ni lega skit sebab tak de exam
tapi watch out hari isnin ni kana jadi doktor kejap
sebab exam biologi plak..
aku sian dengan cikgu bio aku tu..
dah la tgh sarat tapi masih bertungkus lumus buatkan nota untuk kitorang satu kelas..
moga keputusan kami nanti the best.. insyaALLAH

sekarang ni aku tengah boring sebab penat study pagi tadi..
ni mula la buat benda yg pelik2..
aku nak try buat gubaan guna duit syiling..
ha~~macamana hasil aku buat..
tunggu~~

hari sabtu ni first spupu aku belah mak nak kahwin.. masing2 sibuk dengan persediaan..
yang dia plak asik membebel je.. bukan nak tolong!
poorah~~tau suruh je..
apa2 pun aku tetap mghadap buku je..

k sekian
wassalam

1 Syawal

alhamdulillah aku masih bisa bernafas seperti biasa di pagi hari raya ni.. agak lambat sikit bangun sebab rasa tak sedap badan la... pagi ni bersiap2 pakai bju baru tapi aku xde baju baru pun sebab mak tak sempat jahit.. mak jahit baju adik beradik lelaki je.. xpe... =)

pagi ni orang baraan, mereka bertakbir dari rumah ke rumah,berdoa..alhamdulillah.. tersentuh hati aku.. memang feeling habis la tuk raya tahun ni.. lepas orang baraan balik, aku dan keluarga saling bermaafan.. touching feeling lagi..hmmm.. aku dapat duit raya dari mak, abah,abang,sepupu waaa bestnya...dah beso2 macam ni pun dapat duit raya lagi.. Alhamdulillah..

syukur sekali lagi,ramai yang datang rumah aku di hari raya pertama ni..keluarga wak Mis ( ramai ada 4 kereta ) memang meriah rumah aku dengan gelak tawa diorang tu.. pastu kelurga trdekat yang duduk sini datang juga.. Alhamdulillah lagi mkanan yang mak aku masak habis licin di kuantan tinggal lah yang ada di bekas makanan yg kat luar.. memang sedap! thanks nenek,mak,abah sebab masak makanan yang best2 pagi raya ni...

sekarang ni, aku still tak beraya rumah orang lain sebab kunjungan orang memang tak putus2.. Alhamdulillah untuk nikmat yang Allah kurniakan..kita masih lagi bisa bernafas dan mampu memohon kemaafan dari orang lain.. setakat ni je la.. ramai plak orang datang,.,kena lah layan.. bila kita sambut tetamu dengan ikhlas nescaya Allah akan mengampunkan dosa2.. amin..

akhir kata
pejam celik, pejam celik,...dah lama kita tak jumpa..
pejam celik, pejam celik..dah habis puasa rupanya..
pejam celik, pejam celik,...haa raya datang menjelma..
makin dipejam celik.. banyak pulak salah yang dilakukan..
sementara masih celik..banyak2lah buat pahala..
sebelum pejam tak celik2,banyakkan lah buat ibadah...
SELAMAT MENYAMBUT LEBARAN

RINDU PADA DIA..mengharapkan dia sudi menjengah

29 ramadhan

salam akhir ramadhan semua...

hari ni agak kelam kabut sikit sebab baru hari ni nak g beli kuih raya.. pagi tu pukul 11.30 aku dengan ramlah pergi rumah cikgu maskiah untukbeli kuih raya..murah je 1bekas rm10..aku beli 5 pastu abi bagi 1 percuma..alhamdulillah..macam tu juga dengan ramlah,just beli 3 pastu dapat 1 percuma... dah habis beli,aku n ramlah lepak kat pantai berdekatan rumah cikgu... tapi sekejap je, pastu pergi tanjong sebab nak print design yang aku dah buat untuk K aku.. banyak kedaiakupergi,jauh dah aku berjalan ni... tak jumpa juga kedai yang boleh print..emmm..macamana ni...arghhhh.. balik je la..

pukul 5.30 aku bertolakpergi sungai besar..kakak aku cakap dia xde kat rumah...dia nak g sb. so aku buat keputusan untuk jumpa dia je kat sb.. pening ooo jalan kat sb.. dah la aku jarang pergi kena plak kena cari tempat.. imbah ham berpusing2 aku jalan.. kakak aku kata jumpa kat dpan the store, hmm aku mana tau the store kat mana.. masa aku nak g the store tu ada sorang pak cik ni aku tanya the store kat mana..dia cakap the store dah xde..aku mula la dah cuak..ish betul ke ni? pastu dia sambung cakap n tunjukan yang tu la kedai the store lama. hmm lega aku.. bila aku sampai je terus aku cakap dengan kakak aku, alhamdulillah akhirnya kitaorang jumpa juga.. aku dan dia berjalan ke kereta untuk aku bagi dodol..alamak kakak aku bagi duit plak.. bukan tak nak terima tapi sebab aku takut dodol tu xsedap macam tahun2 yang lepas..jadi aku xnak la terima tapi kakak aku bagi juga..hmmm.. aku jemput kakak aku datang rumah tapi ikut gaya n mukanya macam tak sudi je..aku berharap sangat dia datang.. kenapa? ntah la ye bila dia datang aku rasa happy sangat..dah selesai aku bagi n bersalaman aku pun nak balik..bila aku tengok kereta kakak aku tu parking kat mana baru aku tahu tu la tempat aku tanya pak cik kat mana the store..boleh tak perasan ucu pun ada kat situ..

pukul 6.30 : aku pun bergegas balik sebab kalau naik motor laju macamana pun paling kurang 40 minit baru sampai rumah.. laju gak aku bawa pastu tetiba sampai je jalan besar, hujan lebat sangat..tak leh la nak bawalaju lagi..lama juga perjalanan sebab bawa motor slow..kuyup kena hujan.. dah sampai pt4 aku singgah rumah ramlah untuk pulangkan lap top, alhamdulillah lap top takpa pe..sebab belakang tak basah.. aku sampai rumah lebih kurang 7.10 pm..nasib mak aku tak marah sebab balik lambat..bersyukur lagi...

malam...dngar je pengumuman raya esok..arghhh..sedihnya.. tapi aku lega..di akhir ramadhan aku masih boleh melihat dan bersama orang-orang yang aku sayang.. Alhamdulillah

Kain pelekat vs Seluar Panjang

ASSALAMUALAIKUM WBT.

aku ada cerita skit nak citer, citer ni diceritakan oleh kawan aku yang diceritakan kawan dia..macam ni ciernya :- maaf ada unsur xx sikit

ada sepasang kekasih ni, bila dating je pakwe si perempuan ni suka pakai kain pelekat. suatu hari, makwe lelaki tu komplen, "awak ni pakai la seluar pulak, asik pakai kain pelekat je".. selepas pulang daripada dating, lelaki tu beli la kain untuk dibuat seluar.. dia antar la kain tadi ke kedai untuk buat seluar.. selepas beberapa minggu , dia pergi ambik la seluar tu..apek yang buat seluar tu tanya kain lebih dari buat seluar ni dia nak ambik atau bagi je apek tu.so lelaki tu pun ambik je la lebihan kain tu. sampai masa pasangan ni nak g dating je,lelaki tu pun pkai seluar yang baru dibuatnya itu tetapi masih lagi memakai kain pelekat..maknanya dia pakai kain pelekat pastu dalamnya seluar..tetiba masa perjalanan dia g dating tu, dia sakit perut, dia selak la kain pastu dia rasa susah pakai seluar jadi dia bukak la dan apa lagi 'melepaslah'..selepas siap tu dia terus pakai kain dan lupa pkai seluar ( yelah dah biasa pakai kain je ).. sampai di tempat dating tu,makwenya marah sebab lelaki tu masih lagi pkai .. tapi lelaki tu cakap dia sebenarnya ada pakai seluar n seluarnya dalam kain tu..sebab excited nak tunjukkan seluar dia tu terus dia angkat je kain dia... dan perempuan tu pun @#!$!T! terus dia cakap 'panjangnya?'.. dengan selambanya lelaki tu cakapnya 'kat rumah ada lagi separuh

FAHAM KE? =)

MUHASABAH CINTA

wahai pemilik nyawaku,
betapa lemah diriku ini
berat ujian darimu
kupasrahkan semua padamu,

Tuhan,
baruku sedar,
indah nikmat saat itu
tak pandai aku bersyukur
kiniku harapkan cintaMu

kata2 cinta terucap indah
mengalir berzikir dikidung doaku
sakit yang ku rasa kian jadi penawar dosaku

butir2 cinta air mataku
teringat semua yang kau beri untukku
ampuni khilaf dan salah selama ini
ya Illahi
Muhasabah cintaku

Tuhan,
kuatkan aku
lindungiku daiputus asa
jika ku harus mati
pertemukan aku dengan Mu

SALAM TERAKHIR

sampaikan salam buat semua,.
salam terakhir, salam teristimewa,
kepada kau yang sayang,
pada teman yang ku kenal,
pemergianku ini tak dirancang.

usah bertanya,mengapa aku.
mengucap salam terakhir kepadamu,
kerna waktu berputaran bimbang tak berkesempatan,
melahirkan kerinduan kepadamu,
demi sebuah kenyataan,
yang amat menyakitkan,
aku yang tidak berdaya,
hanya berserah padaNYA..

Salam akhir,salam yang teristimewa
bersamanya ku memohon keampunan
melaluiNYA ku peri kemaafan kepadamu

demi sebuah kenyataan
yang amat menyakitkan
aku yang tidak berdaya
hanya berserah padaNya

Salam akhir,salam yang teristimewa
bersamanya ku memohon keampunan
melaluiNYA ku peri kemaafan kepadamu

andainya aku punya waktu
masihku ingin mengulangi semula
saat indah bersamamu
sayang tak berkesempatan
abadikan saja salam ku diigatan..

SALAM KU YANG TERAKHIR.....



LAst Ramadhan di sekolah

assalamualaikum...
hari ni last sekolah sebelum cuti untuk hari raya.. hari ni juga last subjek untuk trial exam.. sebelum bermula kertas 2 fizik, cikgu zwawi masuk kelas kitaorang n bagi kertas 1 maths.. ramai juga dapat 30 ke atas markahnya.. cikgu bagi awal sebab excited+suka kot sebab kitaorang dapat markah macam tu.. aku rasa berdebar sangat nak dapat kertas 2 maths..walaupun soalannya senang tapi aku takut aku cuai masa jawab..nak semak takde masa..aku sampai saat terakhir masih menjawab soalan.. Hanya Allah yang mampu tolong aku ni.. aku hanya mampu berdoa...haa yang maths dah lepas.. ni fizik plak... Geramnya dengan kertas fizik 2 tu sebab banyak masalah sampai banyak buang masa kat masalah tu je..dah lah cikgu fauziah xde..dia dah ambikcuti.. rasa nak nangis je sebab salah jawab ( konsep salah ) lebih2 lagi yang specific heat capacity.. boleh plak salah yang Q=mcx(teta).. aku dah pikir dah 'c' tu utk s.h.c tpi aku tak ingat 'Q' tu untuk apa.. jadi aku silap 'Q' tu yang aku buat s.h.c... haaa sedih..nak nangis sebab subjek yang aku suka nanti aku xdapat markah ok...

BLACK OUt

hmmm... bukan mengeluh tapi lepaskan penat..
tadi aku ke surau, rasa pelik je naper gelap sangat ni.. rupanya blackout... ada yang bawa lilin tadi..so aku tolongla bakarkan.. memang panas la,dengan keadaan yang banyak nyamuk lagi.. masa solat tarawih adalah kadang2 xkhusyuk... bapaluh liir,baju pun basah je.. tapi dengan semangat ramadhan aku teruskan juga solat tarawih... lepas aku selesai tarawih dengan witir aku pun biasalah kebelakang..sbabkan xde lampu aku tak leh nak nak baca buku fizik yang aku bawa tu...pastu aku pun pikir,nape la takde lampu ni..xblh la nak baca buku.. aku dengar aa bunyibising2 kat luar..so, aku pun tengok2 la rupanya ada orang TNB tengah betulkan tiang letrik.. xlama tu lampu n kipas pun ON semula... waa best la dah sejuk balik..so aku ambik sejadah,hamparkan n aku baring lalu tertido..HAMPEH betul..dah ada lampu bukannya nak baca buku tapi tido plak.. sampai orang2 yang jamaah habis solat wtir aku baru bangun...memang dasar hampeh betul... selalu sebelum balik along aku minum2 dlu tapi hari ni orang yang buat air tak datang jd xde sape nak bancuh...dengan mata yang ngantuk aku pun bawa moto sama along.. dah sampai rumah aku pun tuju PC n buka blog..ni lah hasilnya.. sekarang dah siap..nak baca buku plak (biasalah kalu orang hampeh ni,ckap nak baca buku tapi tido) ..

BLACK OUt

hmmm... bukan mengeluh tapi lepaskan penat..
tadi aku ke surau, rasa pelik je naper gelap sangat ni.. rupanya

5 terakhir Ramadhan

Sedar tak sedar lagi 5hari je kita ber puasa.. disebabkan aku ada trial sepanjang minggu puasa ni jadi tidak terasa sangat ramadhan yang berlalu...aku berazam untuk khatam alquran bulan ramadan ni tapi harapan tu tak kesampaian sebab untuk bulan ni je aku baru dapat 2 surah dengan 3 juzuk..aku mendahulukan untuk membaca buku bagi exam trial ni... Alhamdulillah dari mulanya ramadhan sampai ke hari ni,aku masih lagi berpuasa penuh tapi terawih sekali tinggal sebab pergi temankan family g shopping dah penat tak solat terawih pun... tapi aku tau ramadhan kali ni memang banyak dugaan...dari bab pelajaran sampai la kehidupan..

kehidupan? xyah citer la.. personal..

tapi bab pelajaran ni ha yang banyak nak citer..tak tau la sempat ke tak sebab sekarang dah pkul 8..lagi 15 minit nak g surau,terawih.. memang tak dinafikan susah sangat untuk trial kali ni..kimia? hmm macam orang tak pernah belajar..macam tu juga dengan sejarah..BM n BI? lagilah.. bm tak faham soalan BI salah pilih soalan..hmmm macam tu?.... Pi? no komen 50:50 .. tadi tengok ustazah tanda kertas..untuk krtas 1 dapat 76 je..walaupun masih kurang tapi tetap syukur..EST? hmm boring baca soalan panjang2..pastu esei merapu....ayat dah macam k*lin*.... esok fizik 3 n kimia 3.. ntah macamana la gamak nya

apa2 pun tawakal je la pada ALLAH...
***setelah berusaha

bERBUka Puasa

assalamualaikum w.b.t.

syukur la hari ni dah boleh nak jamah makanan untuk berbuka.. kalau tidak pasti minum je.. hari ni ada orang cakap "A***, awak dah kurus la"... kurus ke? ntah la ye..orang yg pandang..macamana lah tak kurus@bkurang berat badan, kalau berbuka asik minum je makan x ( xselera nak makan) pastu study lagi sampai lewat malam..
rasa lemah je badan ni, mungkin sebab banyak makan kot... k lah sampai sini dulu..nak solat..

kauli haza waastagfirullah halazim...

o.O

Tidur

ASSALAMUALAIKUM..
BANYAK PLAK POST KALI NI PASAL TIDUR..
-nak tau kenapa? sebab saya suka tidur...
sy suka tidur sebab bila tido saya tak rasa tertunggu-tunggu mesej daripada ***** saya..
-naper di buat bintang mcm ni *****? yelah, tak nak bagitau saper orang nya ...
kalau tidur insyaAllah boleh lupakan masalh sikit...
-knp cakap mcm tu?
yelah, sedih la bila orang yang tersayang senyap je...
-nak biarkan je?
takboleh a..dah sayang..
sayang sangat......
oklah dah malam sangat ni.. awal pagi kot kata2 yang terbaik..
kenapa tak tidur lagi?
hehe adalah plan nak buat pkul 3 pagi ni... harap mata ni boleh bertahan

IMPIAN

Lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha utk mendapatkannya
1:Wajah yang cantik
2:Duit yang banyak
3:Kesihatan yang baik
4:Anak2 yg cerdik dan berjaya
5:Tidur yang nyenyak tanpa ganguan

Senang jer untuk mendapatkannya hanya 15 minit setiap hari.
Sabda Nabi Muhammad SAW

"Siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya
dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat
dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak"

Wallahualam

JANGAN dalam Islam

- JANGAN sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.

- JANGAN masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

- JANGAN makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.

- JANGAN biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat).

- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki Kita dikongsi syaitan.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang Kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya.Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan Kita.

ALLAH lebih tahu. Wallahualam...

TIdur

Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :
1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meridloi kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....

"Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tigakali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an. Bismillaahirrohmaan irrohiim, Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' (3 x)

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.
Bismillaahirrohmaan irrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.
Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )

Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"
Bismillaahirrohmaan irrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar(3 x )

Sekian untuk ingatan kita bersama.
* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim yang
lain.Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang
yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

Wallahualam

CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH S.A.W.

1) Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00 atau 11.00 dengan keadaan berwuduk.
2) Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00, kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud.
3) Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar.
4) Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus, cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR
1) Awal-awal pagi setelah terbit matahari.
2) Selepas masuk waktu Asar.
3) Tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan.

BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI
Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana:

1) Mendatangkan penyakit-penyakit kulit.
2) Merosakkan warna kulit.
3) Melemahkan jantung.
4) Menambahkan tekanan perasaan yang meluap.
5) Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat.
6) Melemahkan kecerdasaan akal.

CARA MENGHINDARKAN LESU SELEPAS BANGKIT DARI TIDUR
1) Bersihkan tubuh, terutamanya bahagian muka, tangan dan kaki sebelum masuk tidur.
2) Hindarkan dari tidur lewat malam.
3) Lakukan gerak badan dan senaman di atas katil setelah jaga dari tidur sebelum turun dari katil.
4) Minumlah segelas air masak setiap pagi sebelum bersarapan tetapi jangan selepas saja bangun dari tidur.
5) Cucilah muka terutama bahagian kelopak mata dengan air suam.
6) Ambil wuduk dan bersembahyang Subuh.

PEKARA-PEKARA YANG BOLEH MELEMAHKAN TENAGA DAN MEMPERCEPATKAN TUA
1) Terlalu banyak bercita-cita atau berangan-angan.
2) Banyak minum air di waktu pagi.
3) Banyak memakan atau meminum yang seba masam

Wallahualam..

POCO2 iras SALIB??

tarian poco-poco ni. Tak pasti betul ke ada iras-iras salib.

Mari sama-sama baca emel ini "Assalammualaikum. Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian poco2 yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2 kerajaan ketika manghadiri kursus. Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina bukannya dari Indon.

Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.
Mungkin kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa.

Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi.

Marilah kita sama2 fikirkan." Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman?

Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua. Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kes anny a kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.

WALLAHUALAM...
sumber : isuhangat.com