Sedikit Coretan #AA

Aku ingin menjadi “SEJARAWAN PERANTAU”…

Semasa membelek catatan-catatan tulisan tangan anakanda Ahmad Ammar di dalam buku-buku notanya yang saya & ayahandanya bawa pulang tempohari, terjumpa catatan tentang visi & misi beliau:

“1) Akan menziarah serta mengkaji ketamadunan & kekayaan Sejarah Bangsa, Negara Turki & kerajaan-kerajaan yang pernah diasaskan oleh mereka."...ingin menjadi SEJARAWAN PERANTAU.

2) Meskipun tumpuan 100% kpd penguasaan akademik, tumpuan kpd ilmu rohani & agama tidak boleh diabaikan. Sehubungan dengan itu, bagi memastikan ketenangan jiwa, hubungan dengan Sang Pencipta dikekalkan, Risalah An-Nur tulisan Ustaz Badiuzzaman Said Nursi adalah penawar terbaik untuk semua ini.

Maka, jika aku berjaya memahami dan menguasai kitab RISALAH AN-NUR, aku akan cuba menyebarkannya ke setiap negara yg akan aku pergi di samping melakukan kajian sejarah.”

“Ya, sesungguhnya untuk mencapai kedua-dua matlamat ini, aku sudah tiada masa utk berlengah-lengah & berehat, sebaliknya berusaha bersungguh-sungguh dengan mengaplikasikan gerak-kerja harian aku kepada tindakan tanpa gagal.”
 — 

Ahmad Ammar 1993-2013

Hari ini aku melihat seorang hamba Allah telah pergi meninggalkan kita. Perginya ditangisi jutaan umat Islam. Maut datang menjemput kita tidak kira masa, tempat dan siapa kita. Andai kehidupan kita, kita isi dengan perkara yang diredhai Allah, maka Allah akan menjemput kita dengan keadaan yang paling baik. andai sebaliknya, Subhanallah.

 Alfatihah untuk Ahmad Ammar.   
1993-2013
Pemuda Harapan Bangsa, Pemudi Tiang Agama


   

 "Kematian Ahmad Ammar telah menyentuh satu bahagian dalam diri saya yang tak mampu disentuh oleh tasawwuf mahupun rasional. Bukan hati dan bukan akal. Tetapi sesuatu. Saya yang fakir perkataan, menamakannya sebagai 'ammar'." - Hari ini aku malu dengan diri sendiri. Aku malu dengan Ammar. Allahumma firlahu warhamhu. Inginku coretkan kisahmu dalam diariku agar kisahmu menggapai dan menyentuh lebih banyak jiwa di luar sana.

Saat Lafaz Sakinah


Akhir2 ni minat plak dengan lagu.. Mungkin membanyangkan saat2 pernikahan... Hahaha.. Ngek! Gurau je.

Heningnya...
Sunyi suasana...
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa
Diterjemah hanya
Sebak abah, tangis ibunda

prechorus:

Adalah aku, wali puteriku
Serah kini amanahku ini pada mu
Nafkahilah dia, curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya

chorus:
Dulu esakkannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna, dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu

Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya

Ku akur
Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku

Iringilah
Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu





#Throwback 1

Dulu adalah  kawan aku ni g muntah plak kat tapak tangan aku..

Masa tu kami dalam perjalanan nak ke pertandingan hari SPBT. Dia pening dengan jalan ijok pastu dia kata nak muntah... aku ni yang suka main2 acah2 tangan kat dia... Sekali dia muntah, macam ultraman fire daaa! Hahaha... Padan Muka aku... 

#Kenangan Masa Sekolah Rendah

Kisah Kehidupan Part I

Bermula dari insan biasa yang ingin menjadi luar biasa. Maafkan Saya Doakan Saya. 

Hari ni (14hb Nov 2013 ) Budak2 Darjah 6 dapat result UPSR. Aku terasa juga bahangnya sebab adik aku yang ashraf tu pun amik exam juga. Dia dapat 1A 3B 1C dan PSRA dia plak dia dapat Jayyid Jiddan. Alhamdulillah. 

Cuma apa yang aku nak katakan kat sini, result ni bukanlah segalanya. Mesti ada orang kata, " Ala kalau result xokay mesti kata, result bukan segalanya ". tapi ingat la, sebenarnya apa yang kita dapat hanya lah ujian sejauh mana kita bersyukur dengan apa yang Dia berikan. Adakah kita riak andai kata kita mendapat keputusan yang cemerlang, atau pun kita nak kecewa mendapat keputusan yang sebaliknya. 


Mengikut pengalaman aku. Aku dulu dapat 3A 2B ( aku rasa yang B tu sains dengan english) . btw aku memang kurang sikit bahasa inggeris ni... sampailah matrik pun... hehehe.. 
Dulu masa nak dapat result tu aku ada cita2 nak dapat 5A ..ceewah padahal bab nak study kemain liat. aku teringat sebab malas sangat belajar subjek english, teacher Norma suruh ambik buku latihan tu letak kat atas kepala..tecer kata " letak je buku atas kepala awak, biar kepala tu serap sendiri, xpayah pun baca dan buat latihan ".. haha..sampai sekarang aku rasa lucu bila teringat.. Mungkin tecer dah geram sangat masa tu kitaorg ni malas sangat.. kalau subjek matematik plak aku suka, kalau ada kuiz cikgu tampal kat papan kenyataan kat kantin tu, aku sanggup salin, buat banyak jawapan..kira nak hantar banyak penyertaan la tu... cikgu matematik masa darjah 6 tu namanya cikgu shamsul..dia suka tanya soalan yang memerlukan jawapan dengan segera , kalau lambat memang la kena ketuk dengan pembaris yang kuning tu..dlu masa sekolah panggil pembaris panjang tu "Roti Panjang". hahaha... kalau cerita pengalaman kat sekolah ni memang xhabis.. banyak suka duka terpahat di SKB Sekolah Kebangsaan Berjaya.

balik kepada cerita result tu, tunggu punya tunggu hari keputusan tu, hari tu ada program apa ntah. semua orang berkumpul kat dewan. Aku duduk belakang sekali, nervous la katakan. dah pkul 10 lebih cikgu2 ada..ura2 dengar skb ada seorang budak dapat 5A... aku lagi nervous... tapi aku agar mesti dlam kalangan nazeerah, ain, yana atau hazmin. sb diorg tu budak top kat sekolah..hahaha... xlama tu ckg rosmidah panggil azrin shatar ke belakang... aku terdengar la perbualan mereka. cikgu tanya malam tadi dia ada mimpi apa2 tak..haha... aku pun pelik dengan pertanyaan tu.. Rupanya si AZrin ni yang dapat 5A.. So top 10 masa tu yang dapat 5A sorang je yang lain 4A dan ke bawah.. antara 10 yang terbaik tu Azrin, Ain, Nazeera, Yana, Hazmin, Aku dan yang lain aku tak ingat,.

Lepas dapat result tu , kitaorang pun pikir sekolah apa yang kitaorg nak masuk.. Masa tu aku boikot sekolah SMK Sungai Burong, 1st impression aku pasal sekolah tu adalah tu sekolah budak2 yang kena buang.. huhu =.=! n banyak gangster kat situ. Aku pun minta borang Yayasan Selangor la Sekolah SAMTaK la.. Masa tu nak minta brang yayasan kena g Mega crystal pastu bayar rm10 untuk 1 borang. Masa tu limit betul..sape dapat 3A ke atas je boleh minta. Aku nak berterima kasih akat abah juga la yang sudi hantar aku dengan kawan2 amik borang tu.. Masa tu target sekolah asrama je... Masa interview yayasan tu aku kena g mega crystal.. antara intipati interview tu dia suruh aku baca ayat qursi, baca surat khabar jawi dan macam2 lagi... Tapi aku xbernasib baik masa tu, xdapat pun tawaran yayasan.. Yang aku ingat kawan aku Syaza dapat kat Klang,tapi masa tu aku xmengalah. Aku amik plak borang nak ke Sekolah Agama.. Mak pun jahitkan baju n tudung yang sesuai untuk sekolah agama.. Dalam masa tu aku daftar juga kat sekolah SMKSB tu...

Pada 31 Dec 2004 aku daftar Tingkatan 1 kat SMK Sungai Burong, Aku dapat kelas 1 Anggun.. Masa daftar kat sekolah tu tetiba lepas terpandang cikgu Halimahton aku macam suka plak ( bukan suka bercinta okay ) .. Masa nak bayar yuran tu abah tanya aku ni nak bayar penuh ke nak bayar nanti je sementara tunggu result sekolah agama tu.. aku pun cakap dengan abah, xpelah bah bayar je la.. Ella nak sekolah kat sini. Akhirnya aku amik keputusan untuk sekolah di SMSKB.

Sampai sekarang SMKSB terpahat memori di hatiku.

Part I --> setiap yang berlaku pasti ada hikmah yang tersembunyi. SKB-->SMKSB

Aku fikir kalau aku masuk asrama mesti xrasa apa yang aku dapat sekarang.. Apa yang aku dapat? Tunggu cerita Part seterusnya.. 

Kalau boring cerita ni , xpe..aku xpaksa baca,.,Saje nak kongsi