Namaku

N : Anda suka bekerja, tetapi selalu mahukan kerehatan.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
K : Suka melakukan sesuatu yang baru.
M : Kejayaan mudah datang kepada anda.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.

S : Anda seorang yang berpengetahuan.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.
L : Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.

S : Anda seorang yang berpengetahuan.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.

Anda suka bekerja, tetapi selalu mahukan kerehatan.Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.Anda seorang yang gemar bersosial.Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.Suka melakukan sesuatu yang baru.Kejayaan mudah datang kepada anda.Anda seorang yang berpengetahuan.Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.

18-12-2009@1 muharram 1431

Dalam aku melewati usia ku yang semakin meningkat, tak perasan dah masuk tahun baru rupanya.. Bila cakap pasal tahun baru mesti dikaitkan dengan azam baru tapi berapa je orang yang masih ingat apa yang diorang azamkan dan berapa je orang yang mencapai apa yang diazamkan awal tahun lepas.. Kadang-kadang orang ni berazam hanya untuk memenuhi syarat tahun baru iaitu azam baru.. Erm mungkin juga azam ni untuk menaikkan semangat mereka untuk ahun tu. siapa tahu?

Aku punya azam? lalalala. xtau la.belum bersedia untuk pikul azam baru lagi.. tapi biarlah tahun ni lebih happy daripada tahun sebelumnya..

Hari ni terawal plak bangun pagi ni, selalu cuti2 bangun 6.20 ke atas untuk solat. hari ni dengar azan je terus bangun.. tapi aku sakit kepala la.. yelah semalam aku nak jumpa ramlah tu, ujan lebat sangat.. lencun aku..bawa moto sampai dh xnampak jalan tapi aku terus je sebab nak cepat jumpa ramlah. Dia best la tempat dia tak hujan.. pas jumpa ramlah, akhirnya tempat dia pun hujan lebat juga. kitaorang berteduh bawah kunci air kat tali air 1 ban pakat. lama juga sampai 6.47pm. boring sangat~! nak bermesej ada plak petir, tak pasal2 mati kena tembak petir nanti.. huhuhu~

masa aku balik, memang semua dah lencun sangat.nasib baik mak abah aku belum balik dari tanjong kalau tak,habislah aku kena marah~ Slumber je masuk rumah dengan pakaian basah tu.. rupanya ada sepupu aku ngan bininya datang.. xperasan plak ada kete dpn rumah td.

Badan aku dah sakit-sakit ni.. sekarang aku nak berehat.. hari isnin nak jumpa cikgu azah. hari rabu nak jumpa kakak. So, xleh demam.. ^_^
Rindu pada dia tapi malu nak cakap.



~Apa pun yang terjadi, Berjalanlah tanpa henti ~

Aku pasti jua menangis

sebelum SPM tu,ada program bacaan yassin dan restu ilmu untuk tingkatan 5. kitaorang semua bersolat hajat dan baca yassin sama-sama guru-guru, ibu bapa yang diketuai oleh ustaz Asraf~imam Masjid Kuala Selangor. Kakak aku pun ikut sekali.~happy~

sampai masa majlis restu ilmu, guru-guru kena cium umbun-umbun pelajar sebagai tanda restu~ustaz asraf yang cakap. Sampai masa untuk bersalaman dengan guru-guru, ramailah yang menangis.. Sampai ada satu suara ada cakap : "nilah masanya kita nak tengok ella menangis". Aku pelik la naper cakap macam tu, rupanya aku ni tak pernah@jarang sekali menangis katanya.
tapi masa restu ilmu tu pun aku tak nangis.. kenapa aku tak nangis sedangkan 99.9% pelajar menangis. baik lelaki mahupun perempuan.. aku tak minta maaf sepenuh hati ker?

Zahirnya memang aku tak nangis tp hati aku tak siapa yang tahu melainkan Dia yang Maha berkuasa.

Kenapa orang menangis?
Risaukan orang yang tersayang? Rindu? Takut? @ Kehilangan orng yang kita sayang?

Aku pasti semua tu buat kita menangis~ malahan aku pun akan menangis kalau benda-benda tu berlaku pada aku... Betul~
tapi kadang-kadang air mata tu datang tanpa diundang seperti tadi ketika aku solat, kenapa mencurah-curah air mata aku jatuh. Aku sedih? sukar nak tafsir perasaan aku sekarang!

Nasib la aku dapat tahan air mata aku ni daripada jatuh tengah hari tadi depan orang yang aku sayang. tiba-tiba aku takut kehilangan dia. Aku tau bila kita berbuat sesuatu kerana Allah kita takkan takut untuk kehilangan dia tapi yelah kita ni manusia biasa yang alpa dan sering melakukan kesilapan, tak boleh tahan rasa yang membendung hati aku ni..

Susah nak faham hati aku ni macam aku sendiri pun kadang-kadang keliru..
tapi aku nak dia tahu "363".. sayang dia sangat..

Janji

Nape tetiba aku bercakap pasal janji?
-Ntah la~

Ramai orang yang berjanji, namun sejauh manakah mereka ni menunaikan janji mereka?
kadang-kadang cakap ni senang tapi nak buat tu susah. Masa senang, happy @ baik tabur janji-janji tapi hasilnya nanti..hmm~~macam orang bercintalah..nak sehidup semati konon..

Aku berjanji?
Tak dinafikan kadang-kadang bukan kita lupa janji tapi masa dan keadaan yang tak mengizinkan untuk kita menunaikan janji-janji tersebut. Bagi aku kalau orang berjanji, dia yang kena ungkit balik apa yang dijanjikan. Takkan aku plak yang nak kena ingatkan, macam aku ni beria sangat dan aku pikir kalau aku yang ingatkan..em biarlah..

Ingatan : tak payah la terlalu banyak menaburkan kata janji kalau kita sendiri tak sure yang bolehkah kita tunaikan..

10 Amalan Murah rezeki

Salam Sejahtera Semua,

Sekadar ingin berkongsi tips2 berguna utk kita bersama. Semoga ilmu yg tidak seberapa ini dpt dimanafaatkan utk kita semau..Insya Allah.

10 Amalan Murah rezeki

1. Taubat / Istighfar
2. Takwa
3. Beribadah Kpd Allah
4. Silaturrahim
5. Berinfak di Jalan Allah
6. Bersyukur
7. Tawakkal
8. Hijrah ke Jalan Allah
9. Memberi Nafkah Mereka Yang Menuntut Ilmu Syara'
10. Doa / Zikir & Al-Quran

Semoga kita dpt sama2 merenung diri sendiri & melihat sedalam2nya dlm hati kita.. byk x amalan2 spt di atas kita lakukan @ mkin kita terlepas pandang. Semoga memberi manfaat kpd semua.

Sesungguhnya yang baik itu dariNya.

kredit to Jutawanmuda

Hill Trekking@Bukit Malawati, Kuala Selangor

Hari ahad tadi 13/12/2009 : pengembaraan bermula bersama kawan-kawan di Bukit Malawati.
Walaupun penat berjalan tapi rasa puas sebab tempat-tempat yang tak pernah pergi
kitaorang dah pergi.. Ada gak g muzium permainan tradisional,
salah satu tarikan kat situ, ada org yg jaga tempat tu dia main gitar sambil nyanyi..
Sedap gak suara dia.. Kitaorang g batu hampar, busut malawati ( yang ni dulu dikatakan tempat raja@sultan beristirahat), laman budaya, perigi beracun, tangga seratus? ( tak pergi pun,.penat seyh nak naik turun tangga),makam di raja ( yg ni tgk dari luar je tak leh masuk )..

Kitaorg habis meronda dalam pukul 1 lebih pastu turun ke bawah bukit g masjid. pas habis solat saje la nak shoot sikit kat luar masjid pastu ada mak cik tu tegur " macam bikin filem hindustan je". dengan selamba aku cakap " filem tamil" .. sorry seyh mak cik kalau terasa macam kureng ajar.. main-main je lorh..

ramlah decide nak makan kat pizza hut, aku kat mana-mana pun boleh, aishah ragu-ragu, zimah plak ok je.. kitaorang berjalan tau dari bukit tu ke pizza hut tu.. penat seyh.. walaupun 2 km je tapi penatnya ya amat dah la kat bukit pun berjalan nak g makan pun berjalan juga.. but i'm still happy.

kat pizza hut tu jumpa cikgu azzah, dia citer pasal kertas SPM sejarah yang ditanda, aku rasa macam nak heart attack dah dia kata kertas budak-budak yang ditanda markahnya penuh2..
kira senang la soalan tu..berdoalah banyak-banyak untuk kertas aku.. masa dia nak balik tu. dia bagi seorang RM10..hahaha murah rezeki..

Sebelum balik tu saje la bergambar kat tepi pizza hut tu. gambarnya menarik.
lama seyh nk tunggu bas.. daripada pukul brape ntah sampai pukul 4.45pm.. aku je bersandar sambil berdiri di pokok, yg lain duduk je.. Ramlah lagi selamba je macam terkangkang..hoho.. mel jangan marah.. dah dapat bus, pe lagi ramlah la yang bayar.. pastu dia duk sebelah aku.. Dah dasar memang kuat tido, haa dia tido di bahu aku.. sabar je la..

ni la antara gambar yang sempat di upload :-


~hari ke3 cuti~

Boring seyh~!

hari-hari layan facebook dan blogging pun bosan gak...
esok tak tahu la jadi ke tak untuk jenjalan dengan kawan-kawan..
dah la kat facebook tu kawannya sikit je...

tadi aku bermesej dengan kawan aku kat fb minta tolong dia tunjukkan cara buat gambar kembar. nasib baik dia baik..so dia ajar.. tapi aku nak solat dulu ni pastu baru buat..

kalau korang nak tau la.. aku copy balik apa uang dia tulis..
dia reply my msj macam ni : guna photoshop...amek gambo guna tripod..jgn gerakkan camera..pastu posing banyak2..nak kembar 8 amek gambo 8 keping..tapi posisi lain2 lah...lepas tuh guna photoshop..create layer...open gambo yg banyak2 tadi..tindankan satu2...guna erase tool..padam dekat gambar yg bawah...pastu tindan lagi gambo yg ketiga..erase lagi kat gambo yg bawa


Ok! dah pukul 1.30pm.. aku nak solat pastu nak buat apa yang kawan aku dah ajar tadi.


~Budi setahun segunung intan~

Ahmad Jais dan Saloma?

Janganlah cik adik la sayang,
rindukan bulan,
bulan la tinggi cik adik,
jauh di awan,

Orang jauh jangan rindu,
Orang yang dekat, jadikan teman..
Orang jauh jangan rindu,
Orang yang dekat, jadikan teman..

Teman dicari cik adik,
bergurau senda,
tidur sebantal cik adik.
sanggul berbunga,

Kasih sayang hamba sembah,
Sireh dikapur tanda mesra,
Kasih sayang hamba sembah,
Sirih dikapur tanda mesra,

Sireh sekapur la abang berseri muka,
bunga setangkai cik abang penyambut kata,
kalau tuan sayang hamba,
tidaklah padi berusang hamba,
kalau tuan sayang hamba,
tidaklah padi berusang hamba,

takkan berusang la abang,
padi di ladang,
takkanlah terbang hai abang,
pipit di ladang,

kekasih rindu dikenang,
budi setahun segunung intan..
kekasih rindu dikenang,
budi setahun segunung intan..


LAYAN..............

WAI?




who Am I?



Penghujung Rindu

Jamal Abdillah

bila kekasih meninginkan aku pulang,
mahligai menanti penuh gemilang,
bila kekasih meyingkap tabir cinta,
tiada terpatah dengan kata-kata,

dapatkah aku membalas dengan air mata,
tanda syukur menerima setelah sekian lama,
menghamba hidup pada dunia,

1000 tahun takkan sama,
sesat bersatu dalam nyata,
kerana kasih sanggupku korbankan harta dan nyawa,
terang bulan kerana mentari,
hadir bayang kerana cahaya,
begitulah cinta kita......

tiada jarak pemisah lagi,
tiada tabir sempadan budi
aku terima dan juga memberi
seikhlas hati,

1000 tahun dan sejuta langkah,
1000 tahun bersinar cinta
kita bertemu di penghujung rindu.

dapatkah aku membalas dengan air mata,
tanda syukur menerima setelah sekian lama,
menghamba hidup pada dunia,

1000 tahun takkan sama,
sesat bersatu dalam nyata,
kerana kasih sanggupku korbankan harta dan nyawa,
terang bulan kerana mentari,
hadir bayang kerana cahaya,
begitulah cinta kita......

Gaji Pertama~

My first salary >>>>>

RM30

tak yah pikir pasal berbaloi or tak.. Janji aku dah dapat, aku ok je.
Ala tak yah la berkira sangat dengan nenek sendiri..



THROUGH MY WINDOW

Through my window Lyrics – Bunkface


Don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it’s just another day
Telling me why, I’ll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me
Me and you
And we are not alone
Different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me

Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real


**best la lagu ni... layan je

~hari ke2 cuti~

badan tak sihat plak hari ni tapi jap lagi kena pergi kebun, keje semalam tak siap lagi.. nak biarkan nanti takde saper tolong..k nak bersiap ni.. bye2

Jalan-jalan kat Bukit Melawati dengan family

Salam..

Tadi lepas aku habis kerja kat kebun, abah bawa kitaorang sekeluarga pergi bukit melawati.. ni aku masih lagi kat parit 1.. Yang lain pergi pasar, aku je yang tinggal dalam kete ni layan lagu jiwang ma kat radio sinar.fm.. Makin aku dengar lagu ni boleh tahan gak best lagu ni....

Perkahwinan 2009

salam...

28/11/2009

First sepupu belah mak aku kahwin.. aku turut sama ikut hadir dan gubahan2 tu aku banyak tolong gak tapi tolong tengok je la...^-^

ni ada sebahagian gambar yang aku shoot dan dah 'manipulasikannya'

boring2 jadi saje edit


ni edit online~

ni edit guna photoshop cs4..
masih baru guna cs4 jadi hasilnya pun tak seberapa~


***ala slow la nak upload gambar petang ni.. macam tuan
punya blog ni plak sebab penat dah keje pagi tadi...
nantilah aku upload lagi..(lain kali la maknanya tu )
mood : sedih dan penat













First day cuti sekolah~

Salam...

hari ni first day aku cuti sekolah setelah beberapa minggu bertungkus lumus dengan exam............
Apa aku nak buat ye?~

awal pagi tadi bangun lambat juga dalam pukul 6.30 pagi pastu sejam kemudian kena anta adik g kelas fardu ain.. Balik je ke rumah, mak dah cakap " La, tolong mak kemaskan rumah", aku go on je sebab dah lama gak tak tolong mak buat2 keje umah ni...

Setengah jam kemudian~
jap lagi aku kena pergi kebun tolong nenek aku menyiang daun kelapa sawit.. fuh rindu aku dengan kerjaya ni, lama juga aku dah tak buat benda2 ni sebab aku study untuk exam...

So,
aku kena bersiap untuk ke kebun.. buhbye!

~Kutemukan Jalanku~


Gelap jalan selama ini
Ragupun membayangi diri
Ketikan cahaya mengusir galau
Sedarkan kekhilafan diriku

Ingin kunyatakan cinta
Menyatu dengan cahayamu
Ketika kutemukan kebenaran
Punahkan keangkuhan diriku

Kini kutemukan jalanku yang lama kucari
Terimalah kesaksian hamba
Penuh tulus hati..

**setiap insan di dunia ini pernah melakukan kesilapan.. Jadi sedarlah dan betaubatlah kepada Allah.. hanya keimanan dan cahaya oleh Allah yang menerangi perjalanan yang penuh dengan liku untuk menuju ke tempat yang hakiki dan penuh kebahagiaan

~Bawalah daku bersamamu~

by Azean Irdawati
duration ~ 03:29 min

Bawalah daku bersamamu,
ke alam baru yang indah,
usah kau biar hati ini,
meratap berduka kesepian...

berikan daku pengharapan,
membina cinta yang suci,
padamu jua ku curahkan,
kasih sayang ku yang abadi...

ku ingin disisi mu,
dibelai tiap waktu,
tanpamu ku sepi,
merindu menanti,
mengharapkan di kau kembali...

kenanglah daku di hatimu,
seindah waktu bertemu,
bawalah daku bersamamu,
menempuh jalan yang bahgia...

ku ingin disisi mu,
dibelai tiap waktu,
tanpamu ku sepi,
merindu menanti,
mengharapkan di kau kembali...

kenanglah daku di hatimu,
seindah waktu bertemu,
bawalah daku bersamamu,
menempuh jalan yang bahgia...


** tak sangka la aku boleh layan lagu ni.. syok la plak.. adohai~ teringat aku dengan kenangan manis.. ceewah~!

~Imbauan kenangan silam~

Assalamualaikum..

hm dalam melayan perasaan sedih aku malam2 ni. tetiba aku teringat kenangan aku masa kecik.. ni lah wajah comel aku masa kecik.. baru la aku perasan, rupanya aku ni cute juga kan.. haha~~ masuk lif angkat sendiri ( merah pipi )..


alamak gomoknya aku!

sebelum ada adik, aku ngan abang aku ni rapat. macam adik beradik..
eh! memang kitaorang adik beradik pun.. macam bangra la plak ayat.

ni aku bergambar kat rumah aku yang dulu..
sekarang dah duduk ngan nenek.


kini, aku dah berumur 17 tahun..
ni la wajah aku sekarang..
takde lah cantik tapi comel kan?
hahahahaaha

10 @ 20 tahun akan datang?
sooner or later, we will know..
wait and see la

~Bila sepi menguasai diri~

1 Disember 2009

Assalamualaikum..

malam ni rasa emosional sangat. rasa nak nangis plak..huhu~~
petang tadi rasa bahagia sangat tapi bila malam menjelma bahagia menjadi duka,
Ya Allah, subhanallah.. mohon ampun padaMu kerana melupakan Mu buat seketika.
Kini hambamu ini sujud padamu memohon ihsan keampunan segala kesalahan yang telah
aku lakukan..

penantian itu satu penyeksaan..
hanya kesabaran mengatasi penyeksaan ini.
bermula daripada pukul 22:38 1-Dec-2009 sehingga 00:28 2-Dec-2009,
masih tiada balasan daripadanya.
tapi aku masih lagi menunggu~

aku merajuk ke? em merajuk pun aku bukan ada yang nak pujuk pun,
sabar je la hati ni~