KOGNITIFKesan Simon ( SIMON EFFECT)

Dalam bidang psikologi, kesan Simon merujuk kepada dapatan bahawa masa tindak balas biasanya cepat dan lebih tepat apabila rangsangan berlaku di lokasi yang sama relatif sebagai tindak balas, walaupun lokasi rangsangan adalah tidak relevan kepada tugas. Ia dinamakan untuk JR Simon yang pertama kali diterbitkan kesan pada 1960-an. Penjelasan asal Simon untuk kesan adalah bahawa terdapat kecenderungan semula jadi untuk bertindak balas ke arah sumber rangsangan.

Menurut model mudah memproses maklumat yang wujud pada masa itu, terdapat tiga peringkat pemprosesan: pengenalan rangsangan, pemilihan tindak balas, dan pelaksanaan tindak balas balas atau peringkat motor. Kesan Simon umumnya dianggap melibatkan gangguan yang berlaku di peringkat pemilihan sambutan. Ini adalah serupa, tetapi berbeza daripada, gangguan yang menghasilkan kesan yang lebih dikenali Stroop.Dalam kajian asal Simon, dua lampu (rangsangan) telah diletakkan pada panel pekeliling berputar. Peranti ini akan diputarkan pada darjah yang berbeza-beza (dari satah mengufuk). Simon mahu melihat jika pengubahan hubungan ruang, berbanding untuk kunci tindak balas, menjejaskan prestasi. Umur juga faktor kemungkinan dalam masa tindak balas. Seperti yang diramalkan masa tindak balas kumpulan meningkat berdasarkan kedudukan relatif rangsangan cahaya (umur bukan faktor). Masa tindak balas meningkat sebanyak 30%. (Simon & Wolf, 1963).

Walau bagaimanapun, apa yang biasanya dilihat sebagai demonstrasi yang pertama tulen kesan yang dikenali sebagai kesan Simon oleh Simon & Rudell (1967). Di sini, mereka terpaksa peserta bertindak balas kepada perkataan "kiri" dan "kanan" yang secara rawak dibentangkan kepada telinga kiri atau kanan. Walaupun lokasi auditori adalah benar-benar tidak relevan kepada tugas, peserta menunjukkan ditandai peningkatan dalam kependaman reaksi jika lokasi rangsangan tidak sama sebagai tindak balas yang diperlukan (jika, misalnya, mereka bertindak balas kiri ke perkataan yang telah dibentangkan di telinga kanan).


Kaedah

Satu kes yang tipikal kesan Simon melibatkan meletakkan peserta di hadapan monitor komputer dan panel dengan dua butang di atasnya, yang dia boleh menekan. Peserta diberitahu bahawa butang di sebelah kanan sepadan dengan merah dan tekan butang di sebelah kanan apabila mereka melihat sesuatu merah muncul pada skrin. Mereka diberitahu bahawa butang di sebelah kiri sepadan dengan hijau dan menekan butang butang kiri apabila mereka melihat sesuatu yang hijau muncul pada skrin. Peserta biasanya diberitahu untuk mengabaikan lokasi rangsangan dan asas tindak balas mereka kepada warna yang berkaitan tugas.
Peserta biasanya bertindak lebih pantas kepada lampu merah yang muncul di sebelah kanan skrin dengan menekan butang di sebelah kanan panel mereka (ujian kongruen). Masa reaksi adalah biasanya lebih perlahan apabila rangsangan merah muncul di sebelah kiri skrin dan peserta mesti menolak butang pada sebelah kanan panel mereka (ujian tidak sesuai). Yang sama, tetapi sebaliknya, adalah benar untuk rangsangan hijau.

Ini berlaku walaupun pada hakikatnya bahawa kedudukan rangsangan pada skrin relatif kepada kedudukan fizikal butang pada panel adalah tidak relevan kepada tugas dan tidak dikaitkan dengan mana tindak balas adalah betul. Tugas, selepas semua, memerlukan subjek untuk diperhatikan hanya warna objek (iaitu, merah atau hijau) dengan menolak butang yang sesuai, dan tidak kedudukannya pada skrin.Penjelasan

Menurut Simon sendiri (1969), lokasi rangsangan, walaupun tidak relevan kepada tugas, secara langsung mempengaruhi tindak balas pilihan kerana kecenderungan automatik untuk 'bertindak balas ke arah sumber rangsangan'. Walaupun akaun lain telah dicadangkan (rujuk Hommel, 1993), penjelasan untuk kesan Simon umumnya merujuk kembali kepada gangguan yang berlaku di peringkat sambutan pemilihan membuat keputusan. Neurologically mungkin ada penglibatan cortext prefrontal dorsolateral, serta korteks cingulate anterior, yang dianggap bertanggungjawab untuk memantau konflik. Kesan Simon menunjukkan bahawa maklumat lokasi tidak boleh diabaikan dan akan menjejaskan membuat keputusan, walaupun peserta tahu bahawa maklumat tersebut adalah tidak relevan.
Hujah yang logik untuk pemilihan tindak balas:
Cabaran dalam kesan Simon dikatakan berlaku semasa peringkat pemilihan respons penghakiman. Ini adalah disebabkan oleh dua faktor yang menghapuskan peringkat rangsangan pengenalan dan pelaksanaan negeri. Di peringkat pengenalan rangsangan peserta hanya perlu kognitif sedar bahawa rangsangan hadir. Ralat tidak akan berlaku pada peringkat ini melainkan jika dia adalah penglihatan atau mempunyai beberapa jenis defisit rangsangan. Juga, satu kesilapan atau kelewatan tidak boleh berlaku semasa negeri pelaksanaan itu kerana tindakan telah memutuskan apabila di peringkat yang sebelumnya (di peringkat tindak balas pemilihan) dan tidak membuat keputusan lagi mengambil tempat (iaitu anda tidak boleh membuat perubahan kepada jawapan anda tanpa pergi kembali ke peringkat kedua).

Implikasi Praktikal

Satu pengetahuan kesan Simon adalah berguna dalam reka bentuk antara muka manusia-mesin. Kerusi pesawat, sebagai contoh, memerlukan seseorang untuk bertindak balas dengan cepat kepada keadaan. Bayangkan bahawa anda sedang terbang kapal terbang dan ada masalah dengan enjin kiri. Di dalam pesawat dengan baik manusia-mesin antara muka reka bentuk (yang kebanyakannya mempunyai), lampu penunjuk untuk enjin kiri perlu diletakkan fizikal ke kiri lampu penunjuk untuk enjin betul. Antara muka ini akan memaparkan maklumat dengan cara yang sepadan dengan jenis jawapan yang rakyat perlu membuat. Jika ia adalah cara lain di sekeliling, anda boleh bertindak balas salah dan menyesuaikan enjin yang salah.
No comments:

Post a Comment